időjárás -3°C Mária 2021. December 8.
logo

Ma van a koraszülöttek világnapja

Forrás: GYÓGYZÓNA
2021.11.17. 10:50 2021.11.17. 10:58
Ma van a koraszülöttek világnapja

2011 óta november 17-e a koraszülöttek világnapja. Ezen a napon a koraszülöttek életéért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet, és azt a hitet is szeretnék erősíteni, hogy ma már a koraszülöttekből is lehetnek egészséges felnőttek – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

A koraszülöttek világnapja az év egyik legfontosabb napja annak érdekében, hogy világszerte felhívják a figyelmet a koraszülés kihívásaira és terheire. A napot 2008-ban az Európai Alapítvány az Újszülöttek Gondozásáért (EFCNI) valamint az európai szülői partnerszervezetek kezdeményezték, majd 2011-ben lett hivatalos világnap.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak, és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek is koraszülöttek. Tíz megszületett gyermekből egy koraszülött a világon, a koraszülöttség az újszülött halálozás vezető oka.

Évente 15 millió koraszülött születik világszerte

Több mint egymillió koraszülött csecsemő hal meg, és még többen komoly, egész életen át tartó egészségügyi kihívásokkal néznek szembe.A koraszülés valóban olyan probléma, amely mindannyiunkkal megtörténhet, függetlenül attól, hogy melyik országban élünk, milyen kultúrában vagy társadalmi-gazdasági helyzetben vagyunk – írja a miracelbabies.org.au.

A gyermek születése az egyik legfontosabb, legpozitívabb élmény az életben. A túl korai baba születése jelentős trauma a családok számára. A koraszülés is komoly anyagi terhet jelent sok családnak és gyakran nehézségekkel küzdő egészségügyi rendszereknek.A koraszülés tudatosításának az első lépése: a koraszülések aránya jelentősen csökkenthető az átfogó tájékoztatás, valamint a jobb kezelés és gondozás révén. 2020-ban már több mint 170 szervezet emlékezett meg a koraszülöttek világnapjáról.

A koraszülés okai

A koraszülés okát általában nem ismerjük. Gyakrabban fordul elő azonban szegény, alacsonyan képzett, rosszul táplált vagy beteges nők között, illetve olyanoknál, akiknek kezeletlen betegségük vagy fertőzésük van a terhesség alatt. Emellett ugyanakkor számos, a felsoroltaktól teljesen független kockázati tényezője is van. A korán elkezdett terhesgondozás mellett kisebb a koraszülés kockázata – írja a koraszulott.com.

Koraszülöttekre jellemző tünetek

 • Éretlen tüdők: A koraszülöttek tüdejének nincs elegendő ideje, hogy a megszületés előtt teljesen kifejlődjön.
 • Éretlen agy: Az agynak az a része, amely a légzés szabályozásáért felel, annyira éretlen lehet, hogy az újszülött légzése szabálytalan lesz rövid légzésszünetekkel, és előfordulnak 20 mp-nél hosszabb időszakok, amikor a légzés teljesen leáll (apnoe).
 • Agyvérzés: A nagyon éretlen koraszülöttek esetében nagyobb az agyvérzés kockázata.
 • Rendellenes vércukorszint: Mivel a koraszülöttek nem képesek a normális vércukorszint fenntartására, gyakran igényelnek intravénás cukorinfúziót vagy kis mennyiségekkel történő gyakori etetést.
 • Éretlen immunrendszer: Az igen éretlen koraszülöttek vérében alacsony az ellenanyagok (antitestek) szintje, melyek védenék a fertőzésektől.
 • Éretlen vesék: Éretlen vesék esetén a szervezet só és vízháztartásának a szabályozása szenved zavart.
 • Éretlen emésztőrendszer és máj: Kezdetben a koraszülöttek táplálása nehézkes lehet.
 • Testhőmérséklet szabályozásának zavara: Mivel a koraszülöttek testfelülete a testsúlyukhoz viszonyítva nagy, gyorsan lehűlhetnek.

   A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

  Borítókép: Illusztráció (Fotó: PEXELS)