Mit ehet egy húsimádó, ha diétázik?

Ha lehunyja a szemét, mi jut elsőre eszébe egy mennyei ebédről? Egy frissen sült csirkecomb? Egy omlós marhahússzelet? Milyen jó, hogy egyikről sem kell lemondani a diéta alatt.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 11. 18. 10:55
Forrás: Pixabay
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki szeretne fokozatosan és egészségesen lefogyni, mindenképpen szüksége van a szervezetének fehérjére. Ennek feldolgozásából nyeri ugyanis a test a megfelelő mennyiségű energiát. A fehérje hiánya a gyerekeknél lelassítja például a növekedést, a felnőtteknél viszont csökkenti az izomtömeget, gyengíti a szívet és az immunrendszert. Mivel a húsok nem tartalmaznak szénhidrátot, remekül használhatók a diétához. Ez az ételféle a fehérjén túl elsődleges cink-, kalcium-, vas-, és B-vitamin-forrásunk. De mielőtt nekikezd a sütés-főzésnek, ismerjen meg néhány alapszabályt – olvasható a javaslat a diétaésfitnesz.hu cikkében.

  • Először inkább sovány húsokból válogassunk! A csirkét, a vadakat, a halat és a pulykát részesítsük előnyben!
  • Ha mégis megkívánjuk a sertést, a combjából készítsünk valami finomságot, abban van a legkevesebb zsír.
  • Együnk egy héten legalább kétszer halat: a pontyban, fogasban, harcsában, busában csak néhány százaléknyi zsír található, és energiatartalmuk 100 kalória/100 gramm alatt van.
  • Fontos, hogy a húsok elkészítésénél milyen főzési technikát használunk. Érdemes kerülni a zsírban tocsogó ételeket, inkább pároljunk, grillezzünk, és főzzünk!
  • Ne essünk túlzásba! Mint mindig, itt is az arany középút a lényeg. Egyforma arányban együnk a húsok mellé zöldséget és gyümölcsöt is!

MI A HELYZET A KOLESZTERINNEL?

Való igaz, hogy a húsfogyasztás befolyásolja a koleszterinszintet, de mint mindent, egy kis odafigyeléssel ezt is lehet szabályozni anélkül, hogy le kellene mondanunk a húsról. Az orvostudomány mai állása szerint, a magas koleszterinszint leginkább a génektől függ. De ha valaki túlzásba viszi az állati eredetű zsírok és az egyszerű cukrok bevitelét, és emellett mozgásszegény életmódot is folytat, akkor előbb vagy utóbb magas lesz a koleszterinszintje. Ha az értékeink magasak, mindenképpen kerüljük a zsíros húsokat, bensőségeket, szalonnát, töpörtyűt, húskészítményeket is!

FEHÉRJE A HÚSON TÚL:

Ha nem csak húsokkal szeretnénk fehérjékhez jutni, esetleg a vegetáriánus étkezés mellett tettük le a voksunkat, akkor a következő ételek is nagyszerű forrásai ennek a tápanyagnak: A hüvelyesek, mint a babfélék, különösen a fekete bab és a lencse. Az olajos magvak: például dió, mandula, pisztácia, pekándió. A szója és szójakészítmények: tofu, szójatej, tempeh.

ERRE ÉRDEMES ÜGYELNI!

Sajnos a hentesáruk nagy része rengeteg zsírt tartalmaz, ezért bánj velük óvatosan! A felvágottakkal és más előre elkészített húsból készült termékek címkéjét sem árt, ha vásárlás előtt alaposan átböngésszük. A legtöbbjükhöz ugyanis gyártás során cukrot kevernek, ami nem igazán tesz jót a diétának. Ráadásul az ízfokozókat sem baj, ha elkerüljük, mert a mesterséges adalékanyagok bizony sok galibát okozhatnak a szervezetben.

A különböző húsfélék tápanyagtartalmát bemutató táblázatot IDE kattintva megnézheti az eredeti cikkben!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.