Vessen véget az izomláznak! Ezek a trükkök segítenek

Izomfájdalom mozgásszegény életmód, helytelen testtartás vagy akár vírusos fertőzés miatt is kialakulhat. A leggyakoribb azonban az erőteljes fizikai megterhelés hatására jelentkező izomláz. A panaszok enyhítésére több módszer is létezik.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 11. 16. 8:12
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban úgy gondolták, hogy az izomlázat a tejsavtermelődés okozza. A legújabb elméletek szerint azonban a panaszokért több tényező együttesen felelős: egyrészt a rossz vérellátottság, az oxigénhiány, az anyagcseretermékek felszaporodása és az ennek következtében kialakult savas környezet, másrészt az izomrostokban keletkezett mikroszkopikus szakadások – derül ki a Diétaésfitnesz.hu cikkéből.

MEGELŐZÉS ÉS NYÚJTÁS

Gyengéd nyújtással csökkentheti az izomfájdalmakat, de a legjobb természetesen a megelőzés. Súlyzós edzéseket követően végezzen rövid ideig aerob mozgást, hogy a vére újra feltöltődjön oxigénnel és tápanyagokkal, így segítve a gyógyulást. Az izomlázat megelőzheti, ha fokozatosan terheli a szervezetét. A testmozgás utáni nyújtás nagyon fontos része az edzésnek. Lazítja az izmokat, csökkenti a görcsök és a fájdalom kialakulásának esélyét.

HŰTÉS VAGY MELEGÍTÉS?

Sokakban fölvetődik a kérdés, hogy az izomfájdalom hűtéssel vagy melegítéssel csökkenthető-e. Szakemberek szerint az azonnali hűtés gyors megkönnyebbülést hoz, csökkenti a gyulladást, de a továbbiakban a vérkeringés fokozására a melegítés a jó. A hideg borogatást a legegyszerűbb a mélyhűtőben található fagyasztott zöldségekkel (például borsóval) végezni, de a jégakku vagy jégkocka is megteszi. Ne tegye közvetlenül az érintett területre a jeget, előtte csomagolja puha törülközőbe.

KESERŰSÓS ÉS ALMAECETES FÜRDŐ

A keserűsóban lévő magnézium segít ellazítani az izmokat, csökkenti a gyulladást és a duzzanatot. Keverjen el két csésze keserűsót egy kád meleg vízben, és áztassa magát 20 percig. Almaecetes fürdőhöz keverjen el egy kád meleg vízben 2 csésze almaecetet néhány csepp borsmentával. Az almaecet káliumtartalma fokozza a sejtek regenerálódását, a borsmenta nyugtató, lazító hatású.

VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK

A C-vitamin kollagéntermelő hatású, ami segít a szövetek, a bőr, a vérerek regenerálódásában – viszonylag már kis mennyiségben is. Izomláz kezelésére napi 60 mg C-vitamin elegendő, amelyhez könnyen hozzájuthat: egyen pár szem narancsot, egy kis tányérnyi párolt brokkolit vagy egy fél sárgadinnyét.

Az izomrostok sérülésekor egy kreatin-foszfokináz nevű enzim kerül a véráramba, komoly fájdalmakat okozva. Az E-vitamin felgyorsítja a vérkeringést, segítve ennek az enzimnek a távozását a szervezetből. A kukorica, a csonthéjasok, a zöld leveles zöldségek E-vitamin-tartalma magas. A magnézium elengedhetetlen az idegek, izmok zavartalan működéséhez, regenerálódásához. A tökmag, a napraforgómag, a spenót és a lazac gazdag magnéziumforrás.

MASSZÍROZÁS

A túl nagy terhelés apró szakadásokat okoz az izomszövetekben, ami immunreakciót (gyulladást) vált ki. A szervezet így próbálja a sérült sejteket megjavítani. A masszázs csökkenti a gyulladást előidéző citokin termelését, ami a fájdalomért felelős, és javítja a sejtek regenerálódását, elősegítve az izmok nagyobb igénybevételhez való alkalmazkodását.

GYÓGYNÖVÉNYEK

Jó néhány gyógynövény segít az izomláz tüneteinek csökkentésében. A levendulaolajat tartalmazó krémek enyhítik a fájdalmat, oldják az izomfeszültséget és gyulladáscsökkentő hatásúak is. A boróka remek izomlazító, a körömvirágkrém enyhíti az izomfájdalmakat. a cickafarkfű alkoholos kivonata is rendkívül jó izomlazító.

MEGGYLÉ ÉS KOFFEIN

A meggylé gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert. Bizonyított, hogy az izomfájdalom mértéke alacsonyabb azoknál, akik ezt a gyümölcslevet isszák. A meggylében található antioxidánsok ugyanis gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak, ráadásul mellékhatásoktól sem kell tartani. A koffein blokkolja az adenozint, amely kulcsfontosságú az energiatovábbításban, így a fájdalmat is csökkenti. Ahhoz, hogy ez a hatás érvényesülhessen, naponta átlagosan 400 mg koffeint (3-4 csésze kávét) kell fogyasztani.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.