időjárás 1°C Miklós 2021. December 6.
logo

Szúr, ég, fáj? A száraz szem kezelhető! Ismerje fel a tüneteket!

Forrás: Diéta és Fitnesz
2021.11.15. 14:36 2021.11.15. 22:01
Szúr, ég, fáj? A száraz szem kezelhető! Ismerje fel a tüneteket!

A frissen száradt ruhákba örömmel bújunk bele, egy minőségi, száraz vörösborba élmény belekóstolni, de ha a szemünkről van szó, a szárazság már cseppet sem kellemes, sőt!

A szárazszem-szindróma sokak mindennapjait keseríti meg, ha pedig nem foglalkozunk vele, komolyabb látásproblémákhoz is vezethet – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

Egészséges állapotában a szemfelszín mindig nedves, amiről a könnyfilm gondoskodik. Ez a vékony réteg védi szemünket az idegen anyagok és kórokozók ellen, valamint oxigénnel és tápanyagokkal látja el az itt élő sejteket, emellett pedig az éles látást is segíti azáltal, hogy kiegyenlíti a szaruhártya esetleges egyenlőtlenségeit. Szemünk másodpercenként nagyjából 1-2 mikroliternyi könnyet termel, amit 8-10 másodpercenként pislogással oszlat el. Ha azonban csökken a könny termelődése, vagy a kelleténél gyorsabban párolog el, akkor megszakad a könnyfilm folytonossága: ez a szemszárazság, vagy más néven szárazszem-szindróma.

ILYENKOR A KÖVETKEZŐ TÜNETEKET TAPASZTALHATJUK:

  • idegentestérzet
  • szúró fájdalom
  • égő, csípő érzés
  • vörös szem
  • homályos látás
  • fényérzékenység
  • fokozott könnyezés, váladékozás
  • szemfáradás

MILYEN OKOK ÁLLHATNAK A SZÁRAZSZEM-SZINDRÓMA MÖGÖTT?

A szemszárazság az egyik leggyakoribb szemészeti probléma, Magyarországon a felnőttek 40 százalékát érinti, de a teljes lakosságot tekintve is 20 százalékos az előfordulási aránya. Kialakulásában sokféle tényező szerepet játszhat: a könnytermelés például csökken idősebb korban, illetve menopauza idején járó vagy várandós nőknél is gyakori jelenség a hormonális változások miatt. De szemhéjgyulladás vagy -fertőzés, illetve a könnytermelő mirigyek rendellenessége is okozhat ilyen problémát.

A másik oldal, mikor ugyan elég könny termelődik, a fokozott párolgás miatt mégis felszakadozik a könnyfilmréteg. Ez lehet bizonyos gyógyszerek mellékhatása, de kiválthatja az erős szél, száraz levegő (nyáron a klíma, télen a fűtés miatt), sőt az is, ha túl sok időt töltünk képernyő előtt, mert ilyenkor a természetesnél ritkábban pislogunk. Ezenkívül a száraz szem kifejezetten gyakori probléma a kontaktlencsét viselők körében, különösen, ha valaki túlhordja, mert az élettartam lejárta után már nem megfelelő a lencse légáteresztő képessége.

MI A MEGOLDÁS, HOGY SZEM NE MARADJON SZÁRAZON?

Ahhoz, hogy tartósan elbúcsúzhassunk a szemszárazság okozta kellemetlenségektől, legelőször is fel kell derítenünk a kiváltó okot, hogy meg tudjuk szüntetni, vagy legalábbis minimalizáljuk káros hatását. Ha például a szabadban futunk vagy biciklizünk, mindenképp javasolt védőszemüveg viselése a szél ellen, a beltéri száraz levegő ellen párásítással óvhatjuk szemünket. Ha pedig az okot nem tudjuk megszüntetni, a tüneteket enyhíthetjük műkönny alkalmazásával. Ma már sokféle készítmény kapható, ezért érdemes szakértővel konzultálni, hogy melyiket érdemes választani, annyi azonban biztos, hogy tartósítószermentes műkönnyel lesz a legnagyobb biztonságban szemünk világa.

A kontaktlencsét viselőknek hosszú távú és végleges megoldást jelenthet a lézeres szemműtét. Tény ugyanis, hogy még a legjobb oxigénáteresztő képességű lencse is okozhat szemszárazságot, nem beszélve arról, hogy nap mint nap veszélynek teszi ki a szemünket.

Kontaktlencse viselésekor mindig számolni kell egyfajta rizikóval, mert ha nem ügyelünk eléggé a higiéniára, annak akár súlyos, a látást veszélyeztető fertőzés, betegség lehet a következménye. A lézeres szemműtét kockázata ezzel szemben rendkívül alacsony, egy ezrelék

— magyarázza dr. Árvay Anita, a Sasszemklinika vezető főorvosa.

A lézeres műtét tehát nemcsak az éles látás élményét nyújtja, hanem azáltal, hogy csökkenti a szemszárazság kockázatát, szemünk egészségét is segít megőrizni.

A teljes cikkben bővebben is olvashat és videót is láthat a lézeres szemműtét eredményességéről.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)