Szúr, ég, fáj? A száraz szem kezelhető! Ismerje fel a tüneteket!

A frissen száradt ruhákba örömmel bújunk bele, egy minőségi, száraz vörösborba élmény belekóstolni, de ha a szemünkről van szó, a szárazság már cseppet sem kellemes, sőt!

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 11. 15. 14:36
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szárazszem-szindróma sokak mindennapjait keseríti meg, ha pedig nem foglalkozunk vele, komolyabb látásproblémákhoz is vezethet – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

Egészséges állapotában a szemfelszín mindig nedves, amiről a könnyfilm gondoskodik. Ez a vékony réteg védi szemünket az idegen anyagok és kórokozók ellen, valamint oxigénnel és tápanyagokkal látja el az itt élő sejteket, emellett pedig az éles látást is segíti azáltal, hogy kiegyenlíti a szaruhártya esetleges egyenlőtlenségeit. Szemünk másodpercenként nagyjából 1-2 mikroliternyi könnyet termel, amit 8-10 másodpercenként pislogással oszlat el. Ha azonban csökken a könny termelődése, vagy a kelleténél gyorsabban párolog el, akkor megszakad a könnyfilm folytonossága: ez a szemszárazság, vagy más néven szárazszem-szindróma.

ILYENKOR A KÖVETKEZŐ TÜNETEKET TAPASZTALHATJUK:

  • idegentestérzet
  • szúró fájdalom
  • égő, csípő érzés
  • vörös szem
  • homályos látás
  • fényérzékenység
  • fokozott könnyezés, váladékozás
  • szemfáradás

MILYEN OKOK ÁLLHATNAK A SZÁRAZSZEM-SZINDRÓMA MÖGÖTT?

A szemszárazság az egyik leggyakoribb szemészeti probléma, Magyarországon a felnőttek 40 százalékát érinti, de a teljes lakosságot tekintve is 20 százalékos az előfordulási aránya. Kialakulásában sokféle tényező szerepet játszhat: a könnytermelés például csökken idősebb korban, illetve menopauza idején járó vagy várandós nőknél is gyakori jelenség a hormonális változások miatt. De szemhéjgyulladás vagy -fertőzés, illetve a könnytermelő mirigyek rendellenessége is okozhat ilyen problémát.

A másik oldal, mikor ugyan elég könny termelődik, a fokozott párolgás miatt mégis felszakadozik a könnyfilmréteg. Ez lehet bizonyos gyógyszerek mellékhatása, de kiválthatja az erős szél, száraz levegő (nyáron a klíma, télen a fűtés miatt), sőt az is, ha túl sok időt töltünk képernyő előtt, mert ilyenkor a természetesnél ritkábban pislogunk. Ezenkívül a száraz szem kifejezetten gyakori probléma a kontaktlencsét viselők körében, különösen, ha valaki túlhordja, mert az élettartam lejárta után már nem megfelelő a lencse légáteresztő képessége.

MI A MEGOLDÁS, HOGY SZEM NE MARADJON SZÁRAZON?

Ahhoz, hogy tartósan elbúcsúzhassunk a szemszárazság okozta kellemetlenségektől, legelőször is fel kell derítenünk a kiváltó okot, hogy meg tudjuk szüntetni, vagy legalábbis minimalizáljuk káros hatását. Ha például a szabadban futunk vagy biciklizünk, mindenképp javasolt védőszemüveg viselése a szél ellen, a beltéri száraz levegő ellen párásítással óvhatjuk szemünket. Ha pedig az okot nem tudjuk megszüntetni, a tüneteket enyhíthetjük műkönny alkalmazásával. Ma már sokféle készítmény kapható, ezért érdemes szakértővel konzultálni, hogy melyiket érdemes választani, annyi azonban biztos, hogy tartósítószermentes műkönnyel lesz a legnagyobb biztonságban szemünk világa.

A kontaktlencsét viselőknek hosszú távú és végleges megoldást jelenthet a lézeres szemműtét. Tény ugyanis, hogy még a legjobb oxigénáteresztő képességű lencse is okozhat szemszárazságot, nem beszélve arról, hogy nap mint nap veszélynek teszi ki a szemünket.

Kontaktlencse viselésekor mindig számolni kell egyfajta rizikóval, mert ha nem ügyelünk eléggé a higiéniára, annak akár súlyos, a látást veszélyeztető fertőzés, betegség lehet a következménye. A lézeres szemműtét kockázata ezzel szemben rendkívül alacsony, egy ezrelék

— magyarázza dr. Árvay Anita, a Sasszemklinika vezető főorvosa.

A lézeres műtét tehát nemcsak az éles látás élményét nyújtja, hanem azáltal, hogy csökkenti a szemszárazság kockázatát, szemünk egészségét is segít megőrizni.

A teljes cikkben bővebben is olvashat és videót is láthat a lézeres szemműtét eredményességéről.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.