Az ősz a legtökéletesebb időszak arra, hogy futni kezdjünk

A fülledt, kánikulai napok már nem terhelik a szervezetet, a levegő friss, az avar illata igazi doppingszer, ráadásul a felhős és borongós időben igazi áldás az a boldogság, amivel a sport megajándékoz.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 11. 05. 9:25
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A futást nem könnyű elkezdeni, ezt mindenki elismeri. Kifogásokat gyártunk, félünk belevágni, tartunk a csalódástól és a sikertelenségtől. Éppen ezért segít most a Diétaésfitnesz.hu cikke! Egy kezdő lökés ugyanis csodákra képes…

1. EGYSZER MINDENKI ÁTESETT A NEHEZÉN

Senki nem úgy született, hogy le tudja futni a maratont! Akik kitartóan kocognak vagy éppen szédítő sprinteket nyomnak – ők is mind elkezdték valahol. Nincs okunk szégyenkezni, ha kifulladunk, ha nem tudjuk, hogy mennyit bír a testünk, vagy ha úgy érezzük, nevetségesen festünk az edzőruhánkban. Fogadjuk el, hogy először meg kell ismerkednie testünknek ezzel az edzésformával, és szégyenkezés helyett inkább legyünk nagyon büszkék magunkra! 

2. MI VAN, HA KUDARC ÉR?

Érthető, ha tartunk ettől. Szinte mindenki beleesik abba a csapdába, hogy túl sokat vár magától. Lesznek mélypontok és lesznek olyan napok, amikor úgy érezzük, még annál is nehezebben megy az edzés, mint a korábbi alkalmakkor. De ez teljesen normális! Hétről hétre érzékelhető, hogyan hálálja meg test a kitartást.

3. NÉHÁNY DOLOG, AMIRE FIGYELNI KELL

Semmiképpen ne hagyjuk ki a legfontosabbat: egy jó futócipőt! Igen, ez némi beruházást igényel, de azért vagyonokat sem kell költeni. A fő, hogy megtámassza a lábat, stabilan tartsa a lábfejet és kényelmes legyen. Egy jó cipő nemcsak biztonságosabbá teszi a futást, de sokkal könnyebbé és kényelmesebbé is.

Szintén fontos az útvonal átgondolása. Válasszunk egy szimpatikus futópályát vagy keressünk olyan területet az első időszakhoz, amely viszonylag vízszintesnek mondható. Sokat segít, ha összeállítunk egy kellemes zenei listát, melyet hallgatni tudunk az edzéshez, és mindenképpen fontos, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget a futás után.

4. VÁGJUNK BELE AZ EDZÉSTERVBE!

Hetente 3, esetleg 4 alkalmat szánjunk arra, hogy megvalósítjuk a terveinket! Mindenképpen iktassunk be pihenést is, hogy ne essünk túlzásba és hagyjunk a testünknek időt a regenerálódásra. A gyaloglással töltött szakaszokat tempós léptekben tegyük meg, a futás pedig kényelmes, kocogós, egyenletes tempó legyen. A szervezet fokozatosan alkalmazkodni fog a terheléshez, a sikert hétről hétre lehet tapasztalni, és az edzésterv végére már magunk is alig fogjuk elhinni, hogy eleinte alig 1-2 percet bírtunk csak egyhuzamban.

A teljes cikk elérhető a Diéta és Fitnesz oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.