Az ünnepi vacsorák és az újévi koccintás során általában több alkoholt engedünk meg magunknak, mint az év többi időszakában. Ha mértékletesen emelgetjük a poharunkat, azzal – egy új tanulmány érvelése alapján – akár az egészségünket is támogathatjuk. E szerint az alacsony vagy mérsékelt vörösbor-fogyasztás segíthet megelőzni az életkorral összefüggő szemproblémákat, különösen a szürkehályogot.
Jó a bor a szem egészségére?
Egy új tanulmány érvelése alapján, ha mértékletesen emeljük a poharunkat, azzal akár az egészségünket is támogathatjuk – olvasható az Origó cikkében.
Jó a bor a szem egészségére?
Egészségesen tartja a szívet, elűzi a depressziót, szebbé teszi a bőrt, fokozza a szervezet ellenálló képességét, megvéd a fogszuvasodástól.A mértékletes vörösbor-fogyasztás többek között ezeket a jótékony hatásokat képes kifejteni a szervezetünkre. Most pedig egy újabb pozitív hatással bővült a lista.
Egy tanulmány szerint ugyanis a mértékletes vörösbor-fogyasztás segíthet megelőzni a szürkehályog kialakulását – írja az Origó.
Ez sokak számára jó hír lehet, mivel a szürkehályog a világon a leggyakoribb szembetegség. Magyarországon évente mintegy 70-75 ezren jelentkeznek szürkehályog műtétre.
A szürkehályog kialakulása leginkább 65 éves kor felett jellemző, de ennél fiatalabbaknál is előfordulhat
– kezdi Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa
„Leggyakrabban a szemlencse elhomályosodásával, elszürkülésével, a látás romlásával kezdődnek a panaszok. Olyan érzetünk lehet, mintha folyamatosan egy koszos, párás üvegen keresztül szemlélnénk a világot, és egyre kevésbé látjuk kontrasztosnak a színeket.”
Mennyi az annyi?
A kutatást Európa legrégebbi és legnagyobb szemészeti oktató- és kutatóközpontja, a Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust és a University College London végezte. 490 000 önkéntes adatai alapján arra jutottak, hogy különösen az alacsony vagy mérsékelt borfogyasztóknál alakul ki a legkisebb valószínűséggel szürkehályog, összehasonlítva azokkal, akik egyáltalán nem, vagy többnyire más típusú alkoholt részesítenek előnyben.
A tanulmány szerint azoknak, akik napi egy pohár bort fogyasztottak, kisebb valószínűséggel lesz szükségük a későbbiekben szürkehályog-műtétre.
A kutatók azt mondják, hogy a szürkehályog kialakulását az öregedés során fellépő oxidatív stressz fokozatos károsodása okozhatja. A kutatás során feltárt eredményeik különösen a borfogyasztók körében voltak nyilvánvalóak.
Ez a polifenol antioxidánsok védő szerepére utalhat, amelyek különösen nagy mennyiségben fordulnak elő a vörösborban.
A tanulmány készítői ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy a kutatás nem vont le egyértelmű ok-okozati következtetést, csak egy erős összefüggést vázolt fel, amely összekapcsolja a szürkehályog kockázatát az alkoholfogyasztással.
Az eredeti cikk ITT olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Brüsszel egy központból irányított és egységes fellépést vár el mindenkitől
Magyar csatár gólpassza miatt extázisba került az edző Németországban
Drámai pillanatok! Azonnal távoznia kellett a Séfek Séfe versenyzőjének – Krausz Gábor megszólalt: „Megalázva érezzük magunkat”
Szakadék szélén áll a Volkswagen, Szergej Lavrov ismertette az orosz békefeltételeket - heti összefoglaló
Tragédia a négyes-hatos villamos vonalán
Lemondták Lakatos Márk előadásait
Orbán Viktor újabb részleteket osztott meg a bécsi látogatásáról + videó
Csodafűszer lesz a hagyma héjából: ezután te sem fogod kidobni! Mutatjuk, hogy készül
Mit lép erre Milák Kristóf? Marchand döbbenetes világcsúcsot úszott
A szörnyek tényleg köztünk járnak
Hadas Kriszta kimerültségről, álmatlanságról beszélt néhány hónapja + videó
Szentkirályi Alexandra fontos döntést hozott a magánéletével kapcsolatban + videó