Jó a bor a szem egészségére?

Egy új tanulmány érvelése alapján, ha mértékletesen emeljük a poharunkat, azzal akár az egészségünket is támogathatjuk – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 12. 17. 17:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepi vacsorák és az újévi koccintás során általában több alkoholt engedünk meg magunknak, mint az év többi időszakában. Ha mértékletesen emelgetjük a poharunkat, azzal – egy új tanulmány érvelése alapján – akár az egészségünket is támogathatjuk. E szerint az alacsony vagy mérsékelt vörösbor-fogyasztás segíthet megelőzni az életkorral összefüggő szemproblémákat, különösen a szürkehályogot.

Jó a bor a szem egészségére?

Egészségesen tartja a szívet, elűzi a depressziót, szebbé teszi a bőrt, fokozza a szervezet ellenálló képességét, megvéd a fogszuvasodástól.A mértékletes vörösbor-fogyasztás többek között ezeket a jótékony hatásokat képes kifejteni a szervezetünkre. Most pedig egy újabb pozitív hatással bővült a lista.

Egy tanulmány szerint ugyanis a mértékletes vörösbor-fogyasztás segíthet megelőzni a szürkehályog kialakulását – írja az Origó.

Ez sokak számára jó hír lehet, mivel a szürkehályog a világon a leggyakoribb szembetegség. Magyarországon évente mintegy 70-75 ezren jelentkeznek szürkehályog műtétre.

A szürkehályog kialakulása leginkább 65 éves kor felett jellemző, de ennél fiatalabbaknál is előfordulhat

– kezdi Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa

„Leggyakrabban a szemlencse elhomályosodásával, elszürkülésével, a látás romlásával kezdődnek a panaszok. Olyan érzetünk lehet, mintha folyamatosan egy koszos, párás üvegen keresztül szemlélnénk a világot, és egyre kevésbé látjuk kontrasztosnak a színeket.”

Mennyi az annyi?

A kutatást Európa legrégebbi és legnagyobb szemészeti oktató- és kutatóközpontja, a Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust és a University College London végezte. 490 000 önkéntes adatai alapján arra jutottak, hogy különösen az alacsony vagy mérsékelt borfogyasztóknál alakul ki a legkisebb valószínűséggel szürkehályog, összehasonlítva azokkal, akik egyáltalán nem, vagy többnyire más típusú alkoholt részesítenek előnyben.

A tanulmány szerint azoknak, akik napi egy pohár bort fogyasztottak, kisebb valószínűséggel lesz szükségük a későbbiekben szürkehályog-műtétre.

A kutatók azt mondják, hogy a szürkehályog kialakulását az öregedés során fellépő oxidatív stressz fokozatos károsodása okozhatja. A kutatás során feltárt eredményeik különösen a borfogyasztók körében voltak nyilvánvalóak.

Ez a polifenol antioxidánsok védő szerepére utalhat, amelyek különösen nagy mennyiségben fordulnak elő a vörösborban.

A tanulmány készítői ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy a kutatás nem vont le egyértelmű ok-okozati következtetést, csak egy erős összefüggést vázolt fel, amely összekapcsolja a szürkehályog kockázatát az alkoholfogyasztással.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.