Mennyire ismeri a hallásvesztés okait?

Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosa ismertette a fülben kialakuló ijesztő jelenséget – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 12. 15. 10:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hallásvesztés több oka ismert, lehet átmeneti vagy végleges. Átmeneti például egy hangos koncertet követő napon a fülzúgással kísért halláscsökkenés vagy egy megfázás tüneteként jelentkező hallásromlás.

Végleges halláscsökkenést okozhatnak olyan elváltozások is, melyek kezeléséhez műtétre is szükség lehet, mint például a kerekablak ruptúra (a kerekablakon át a belső fülből folyadék kerül a dobüregbe) vagy csontosodási zavar (következtében az egyik hallócsont, a kengyel mozgása korlátozottá válik) esetében. 

Az esetek egy részében azonban pontosan nem ismert a halláscsökkenés kiváltó oka, ezeket nevezzük idiopátiás hallásvesztésnek.

Idiopátiás hallásvesztés – lehetséges kiváltó okok

Egyes feltételezések szerint az idiopátiás halláskárosodást a fülben zajló gyulladások, pl. középfülgyulladás is kiválthatja, de jelentkezhet a hallóideget is megtámadó vírusfertőzések következtében is. Gyakran felmerül a stressz szerepe lehetséges kiváltó okként, de a szakemberek több esetben fülinfarktusként írják le a hallásvesztés hátterében álló jelenséget.

Infarktus a fülben – ezért fontos mielőbb orvoshoz fordulni

A hirtelen halláscsökkenés egy speciális esete, amikor a szív- és érrendszer betegségként ismert infarktus a fülben játszódik le. Ha ezen a területen történik érgörcs vagy bevérzés, akkor fülinfarktusról beszélünk. Rendszerint az egyik fület érinti, és mivel a beteg közel a teljes hallását elveszíti, ezért hamar fel is ismeri az elváltozást.

Hirtelen hallásvesztés esetén mindig fontos, hogy mielőbb forduljunk orvoshoz – figyelmeztet dr. Kiss Sándor. 

A kezelés akkor a legeredményesebb, ha korai stádiumban kezdődik, lehetőleg az első három napban. Ilyenkor a megfelelő gyógyszerekkel helyre lehet hozni az elváltozást. Ha azonban túl sokat vár a beteg, már sokkal kisebb az esély arra, hogy maradandó hallásvesztés nélkül orvosolni lehet a problémát.

Az eredeti cikk ITT olvasható

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.