Új, hiánypótló szakmai kiadvány jelent meg a csecsemők helyes táplálásáról

A későbbi életszakaszban kialakuló betegségeknél nagy jelentősége van annak, hogy anyatejet vagy tápszert kapott-e korábban az illető.

Forrás: MTI2021. 12. 11. 13:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gárdos László, a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság elnöke pénteken sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kisgyermekek táplálása mindig is fontos volt, azonban az utóbbi évtizedekben kiderült: 

a gyerekek „beprogramozódnak”, tehát a fogantatástól az egy-két éves korig sok minden eldől, például hogy hízékonyak, allergiásak lesznek-e.

Az anyatej nagyon fontos, hiszen kiderült, a későbbi életszakaszban kialakuló betegségeknél nagy jelentősége van annak, hogy anyatejet vagy tápszert kapott-e korábban az illető – ismertette.

Gárdos László szerint a koraszülött-ellátásban is paradigmaváltás történt, hiszen szintén anyatejet kapnak az eddig speciális tápszerrel táplált koraszülöttek ellátásuk során.

A most megjelentetett kiadvány segít a szakembereknek, hogy tudásuk a kor követelményeinek megfelelő legyen

– tette hozzá. A szakmai ajánlás nemcsak az anyatejes, hanem hozzátáplálás témájával is foglalkozik.

Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő elmondta, a kiadvány szakembereknek készült, és az ajánlás támogatja a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást, foglalkozik a prevenció kérdésével, és a szoptatással kapcsolatos „jó” és „rossz” gyakorlatokkal.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a kormány új egészségkultúrát hirdetett, és ennek a legkülönbözőbb aspektusait próbálják felmérni, terveket kidolgozni és azokat a gyakorlatban megvalósítani.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.