Valóban segíthet jobban elaludni, ha meleg tejet iszunk előtte?

Lefekvéskor az emberek gyakran különféle „rituálékat" végeznek, hogy felkészüljenek a pihentető éjszakai alvásra: például meleg fürdőt vesznek vagy éjszakai jógát végeznek. De mi a helyzet azzal a régi hagyománnyal, miszerint érdemes meginni egy csésze meleg tejet, mielőtt a takaró alá bújnánk? Van-e tudományos bizonyíték arra, hogy mindez álmossá tesz minket? A kutatók most ezekre a kérdésekre keresték a választ – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 12. 22. 12:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köze lehet az asszociációkhoz

Mint kiderült, a válasz sokrétű. A tej számos aminosavat tartalmaz: a fehérjék építőköveit, amelyek különböző módon segíthetik elő az alvást. A szakértők szerint ha egy pohár meleg tej elfogyasztása csupán személyes okok miatt nyugtat meg minket, akkor az is segíthet megalapozni a sikeres éjszakai alvást.

Az egyik ok, amiért a meleg tej álmossá tesz minket az az, hogy talán arra az emberre emlékeztethet, aki volt olyan kedves, hogy adott nekünk ilyent, amikor fiatalabbak voltunk

– mondta Michael Breus klinikai pszichológus, kaliforniai okleveles alvásspecialista a LiveScience online tudományos portálnak. A nyugtató asszociáció segíthet csökkenteni az elalvás előtti szorongást.

Hozzátette: molekuláris szinten a tejben lévő triptofán alvást elősegítő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez egy esszenciális aminosav, ami a húszféle alapvető fehérjealkotó aminosav egyike.

A szervezet nem tudja előállítani, ezért az étrendünkből kell beszereznünk

A szakemberek szerint a triptofán bevitelét – ha tejet iszunk vagy olyan ételeket eszünk, mint a tojás, pulyka, hal, szója vagy földimogyoró – a szervezet többek között a szerotonin nevű agyi kémiai vegyület előállítására használja fel, amely az alvást segítő melatonin hormonná alakul át.

Fontos triptofánban gazdag ételeket fogyasztani

A Current Neuropharmacology tudományos folyóirat korábbi tanulmánya szerint a melatonint általában az agy termeli a sötétség hatására, ami részt vesz a szervezet természetes cirkadián ritmusának, vagyis a 24 órás belső órájának szabályozásában.

A Sleep Medicine Reviews szaklapban megjelent cikk szerint a szerotonin ráadásul a „boldogság hormonja" néven is ismert, ami az alvást és ébrenlétet is segítheti.

Elméletileg, ha triptofánban gazdag ételeket eszünk, vagy ha például tejet iszunk, álmosnak érezhetjük magunkat, mivel a szervezet ezt olyan hormonokká alakítja, amelyek javítják az alvást.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.