időjárás 18°C Hella 2022. május 27.
logo

Idén először teljesen új kreáció lesz az év Pantone-színe

Forrás: Mediaworks
2022.01.16. 17:20 2022.01.16. 17:21
Idén először teljesen új kreáció lesz az év Pantone-színe

A nagy múltú amerikai festékgyár, a Pantone minden évben megválasztja az év színét, amely egyrészt tükrözi az adott kor szellemét, életstílusának hangulatát, továbbá meghatározza a divat, az enteriőr- és webdizájn világának legújabb trendjeit. Az idén ez egy kékeslilás árnyalat lesz – írja a Feol.hu.

Az elmúlt 22 év után, idén először egy teljesen újonnan kreált árnyalatot választott az év színének a Pantone Intézet: a Pantone 17–3938 kóddal ellátott Very Peri névre keresztelt árnyalat a dinamikus meténgkék állandóságát és hűségét, valamint az élénk ibolyavörös energiáját és izgalmát ötvözi.

Az amerikai festékgyár közösségi oldalán úgy fogalmaz:

Átalakuló időket élünk. Ahogy kilábalunk az elszigeteltség intenzív időszakából, úgy változnak a fogalmaink és a normáink. A kreatív szellemünket éltető gondtalan magabiztosságot és merész kíváncsiságot megjelenítő Very Peri segít nekünk, hogy elfogadjuk a lehetőségek e megváltozott tájképét, és új látásmódokat nyit meg számunkra, miközben újraírjuk életünket. A Very Peri magában foglalja a kék szín által képviselt pozitív tulajdonságokat, megspékelve azt a mai napok energiáival, hogy egy teljesen új megvilágításba helyezze az előttünk álló jövőt.

A szakértők hangsúlyozzák: az év színének kiválasztását nagyban befolyásolta a koronavírus-járványból való kilábalás vágya, a környezetszennyezéssel kapcsolatos aggodalmaink és a társadalmi igazságtalanságok miatti egyre növekvő elégedetlenség, valamint a jelenlegi társadalmi struktúrák átalakulása. Ez az új árnyalat – és eleve a megalkotása – azt jelenti, hogy 2022 új kezdet lehet a világnak.

– Ritka, hogy egy kék árnyalatot boldognak nevezzünk, ám ha egy kis piros kerül bele, pont ez történik – mondta Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet igazgatója. Hozzátette: nagyon fontosnak tartották, hogy olyan színt alkossanak, amely az újdonság érzetét tartalmazza.

A kérdés már csak az, hogy ez a feltűnő, meghatározó szín miként kúszik be a mindennapjainkba, és válik az életünk részévé, meghatározójává. Az ugyanis biztos: grafikusok, divattervezők, dizájnerek, lakberendezők, belsőépítészek, művészek merítenek ihletet évről évre abból az aktuális színből (vagy színpárból), amit a cég színszakértői alapos megfontolást követően kiválasztanak – olvasható a Feol.hu oldalán.

Egyszemélyes színház

Raffai Juditnak a ludasi Szűcs Lászlóval kellett találkoznia ahhoz, hogy érdekelni kezdje a hagyományos mesemondók világa.

Borítókép: Az idei Pantone-szín (Fotó: Pantone)