Különös fóbiák, amiket csak kevesen ismernek

Mindannyian félünk bizonyos dolgoktól, sokan rosszul érzik magukat, ha szűk helyre kell bemenniük, mások a tátongó magasságokat kerülik. Ezen fóbiák hallatán senki sem lepődik meg, de mi van a nem mindennapi félelmekkel? Önök hallottak már ezekről?

Forrás: HIRADO.HU2022. 01. 10. 12:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fóbia egy tárgytól, helyzettől vagy élőlénytől való irracionális félelem. Míg normál esetben a félelem teljesen rendben van, s egy természetes reakció a veszélyre, ezzel szemben a fóbiák a mindennapi életet nehezíthetik meg – írja a Hiradó.hu.

A pszichológusok a fóbiákat három fő csoportra osztják:

  • szociális fóbiák – a beteg bénító félelmet érez a társasági és szakmai találkozók és összejövetelek miatt, és egyáltalán minden olyan helyzetben, ahol társaságban kell lennie,
  • pánikbetegség – amikor a beteg minden különösebb ok nélkül retteg, halálfélelme, pánikrohama van,
  • speciális fóbiák – amikor a beteg valami meghatározható dologtól fél, például a zárt terektől, kígyótól, macskától.

E három típus közül a harmadik a legkönnyebben kezelhető, amiben nincs is semmi meglepő, mivel ezt a legkönnyebb a külső szemlélőnek megértenie, és a kiváltó okok is itt azonosíthatók a legkönnyebben – olvasható a Hiradó.hu cikkében.

Persze rengetegen tartanak a kígyóktól, a pókoktól vagy esetleg a bohócoktól, ám léteznek ennél sokkal furcsább dolgok, amelyek rémületet váltanak ki emberekből.

1 . Plutofóbia

A plutofóbiában szenvedő emberek félhetnek attól, hogy gazdagok lesznek, vagy félnek a gazdag emberektől. Általában rettegnek magától a pénztől, és attól, hogy pénzzel kell foglalkozniuk. Esetleg az ezzel járó felelősségtől.

Akik ebben a fóbiában szenvednek még szabotálhatják is a karrierjüket, hogy megakadályozzák, hogy több pénzt keressenek vagy gazdaggá váljanak.

2. Arachibutyrofóbia

Az arachibutyrofóbia, azaz félelem a szájpadlásra ragadó mogyoróvajtól. Van, akiket annyira zavar hogy bármi áron elkerülik a mogyoróvaj állagú étel fogyasztását.

3. Kozmikofóbia

Az, amikor valaki a világegyetem felfoghatatlan végtelenségétől fél olyan mértékben, hogy pánikrohamot is kaphat. Vannak akik gyönyörűnek és romantikusnak tartják, amikor figyelik a csillagos eget, a kozmikofóbiásokon azonban hatalmas stressz és nyomás van, mikor a csillagos ég alatt tartózkodnak.

4. Dextrofóbia

Akkor beszélünk erről, mikor valaki egy tőlünk jobbra elhelyezkedő tárgytól fél. Minden, ami jobb oldalon van, az zavarja, ezért állandóan pakolgat és rendezget.

5. Globofóbia

Aki globofóbiában szenved, az nemcsak attól van rosszul, ha meg kell fognia egy lufit, hanem attól is, ha csak rá kell néznie, de főleg a hangos durranástól fél, amikor kipukkad egy léggömb.

6. Nomofóbia

A modern kor egyik legújabb fóbiája. Sokan rettegnek attól, amikor nincs kéznél a telefonjuk vagy épp nincs térerő, mert ekkor úgy érzik, hogy elvesztették a kapcsolatot a külvilággal.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.