időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Ismeri a másnaposság elleni praktikákat? Ezért vonja kétségbe!

Forrás: ORIGO.HU
2022.01.07. 13:12 2022.01.07. 13:42
Ismeri a másnaposság elleni praktikákat? Ezért vonja kétségbe!

A házi gyógymódokat nem támasztották alá a tudományos bizonyítékok – olvasható az Origó cikkében.

Azoknak, akiknek a másnaposság ismerős élmény, bizonyára van már egy saját, jól bevált másnaposság elleni gyógyszerük. Az új kutatások viszont azt sugallják, hogy ezen gyógymódok többsége mögött nincsenek szilárd tudományos bizonyítékok.

A kutatók korábban huszonegy placebokontrollos vizsgálatot végeztek összesen 386 résztvevővel, amelynek áttekintése során arra jutottak, hogy a tudományos bizonyítékok bármely, úgynevezett másnapossági házi gyógymód hatékonyságára vonatkoztatva a legjobb esetben is kétségesek.

– Tanulmányunk azt találta, hogy ezekre a másnaposság elleni szerekre vonatkozó bizonyítékok nagyon gyenge minőségűek, és szigorúbb értékelésre van szükség

– mondta Emmert Roberts, a londoni King’s College epidemiológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. 

– A másnaposság tünetei megelőzésének egyelőre az a legbiztosabb módja, ha tartózkodunk az alkoholfogyasztástól, vagy mértékkel tesszük azt.

– tette hozzá.

A kutatók jelentős különbségeket is észrevettek a korábbi tanulmányokhoz képest az elfogyasztott alkohol mennyisége, valamint a hozzájáruló tényezők, például az előzetesen elfogyasztott étel mennyisége tekintetében – írja az Origó.

Számos gyógymód azt állítja, hogy hatékony a másnapossági tünetek ellen, és sok másnapossági „gyógyszerként” kerül forgalomba– írták a szakemberek az Addiction tudományos szaklapban publikált tanulmányukban. – A szakirodalom naprakész tudományos vizsgálata azonban hiányzik.

Míg a jelen áttekintés alapján a szegfűszegkivonat, a tolfenaminsav (a migrén kezelésére szolgáló gyógyszer) és az úgynevezett B6-vitamin-analóg piritinol bizonyult a legígéretesebbnek a másnaposság elleni gyógymódként. Ám a bizonyítékok még nem elég erősek és további vizsgálatokra lesz szükség a hatékonyságuk megerősítéséhez.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.