Ezek az ételek veszélyesek lehetnek a vérnyomásra

A vérnyomásbetegséggel élőknek érdemes odafigyelniük, milyen ételeket fogyasztanak. Segítünk.

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 02. 12. 14:55
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diétaésfitnesz.hu cikkének köszönhetően átfogó képet kaphat arról, hogy mely élelmiszerek hogyan hathatnak a vérnyomásunkra.

PARADICSOMOS ÍZESÍTŐK

Két evőkanálnyi ketchupben 300 mg nátrium van (a naponta legfeljebb ajánlott mennyiség 2300 mg). Ha ehhez még hozzávesszük a hamburger és a sült krumpli sótartalmát, akkor máris teljesítettük a napi maximumot. Inkább főzzünk magunknak paradicsomszószt kevés sóval, ha pedig étteremben eszünk, válasszunk valamilyen más ízesítőt.

MOGYORÓ- ÉS MAGVAJAK

Egyetlen adag 130-160 mg nátriumot tartalmaz. A legjobb, ha figyelünk a címkére, és olyan magvajat vásárolunk, amelyben nincs sem hozzáadott só, sem pedig cukor.

GABONAPELYHEK

Ezeknek a reggeli ételeknek a cukortartalma is magas, de a sótartalmuk sem elhanyagolható. Válasszuk helyettük inkább a teljesen natúr zabpelyhet.

TÚRÓKRÉMEK

A bolti túrókrémek helyett vásároljunk inkább natúr túrót, és ízesítsük magunk. De a joghurt is jó megoldás, ha extra kalciumra, vagy egy kis finomságra vágyunk.

SPORTITALOK

Az elektrolitok pótlására kitalált sportitalokban rengeteg a nátrium. A hobbisportolók túlnyomó többségének viszont bőven elegendő, ha vizet iszik, így ezek fogyasztását nyugodtan el is felejthetjük.

ZSÍRSZEGÉNY ÉTELEK

A zsírszegény, fogyókúrás ételek javítására gyakran használnak cukrot vagy sót. Épp ezért érdemes ezeknek az ételeknek inkább a zsíros változatára szavazni, különösen, ha tejtermékekről van szó.

KONZERVEK

Az valószínűleg nem titok, hogy a konzerv készételekben rengeteg a só, de a konzerv zöldségek sem jobbak: ahhoz, hogy hosszú időre frissek maradjanak, nagyon sok sóra van szükség. Ha tehetjük, válasszuk inkább a fagyasztott zöldségeket.

FELVÁGOTTAK

A só a felvágottak leggyakoribb tartósító- és ízesítőszere. Egyetlen szelet gépsonka vagy szalámi akár 200 mg nátriumot is tartalmazhat! Ha szendvicset készítünk, használjuk fel inkább az előző napi sült hús maradékát.

SALÁTAÖNTETEK

Az üveges, kész öntetek ízét a leggyakrabban sóval turbózzák fel. Jobban járunk, ha két rész olívaolajat összekeverünk egy rész ecettel, egy kevés összenyomott fokhagymával vagy zöldfűszerekkel, és ezt kanalazzuk a salátára.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.