Így hozhat pontosabb eredményt az otthoni Covid-teszt

Aki arra gyanakszik, hogy elkapta a fertőzést, annak az első tesztelési lépés általában az otthoni Covid-teszt alkalmazása. Vajon hogyan segíthetjük elő, hogy megbízhatóbb legyen?

Forrás: Ripost2022. 02. 04. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az otthoni Covid-teszt megbízhatósága sokszor azon is múlik, mennyire tartjuk be a használati utasításukat, például nem eszünk-iszunk-e a teszt előtt. Ugyanakkor még így is előfordulhat, hogy a gyorsteszt negatív lesz, pedig valójában fertőzöttek vagyunk – olvasható a Ripost cikkében.

A Covid-teszt néha hamisan negatív

Az orr-garat mintavételen alapuló tesztek esetében azonban amerikai orvosok szerint egy, a használati utasításban nem szereplő trükkel elő lehet segíteni, hogy minél pontosabb eredményt adjanak. Több esetben találkoztak ugyanis olyan helyzettel, hogy az az ember, akinek az orrmintavételes tesztje negatív lett, a torokból való mintavételnél pozitívat tesztelt. Ebből pedig arra következtettek, hogy érdemes a torokból is mintát venni ilyenkor – különösen, ha torokfájás miatt éreztük úgy, hogy érdemes tesztelni. Az omikron variáns esetében gyakrabban megfigyelhető, hogy a teszt negatív, pedig a fertőzöttség fennáll.

Van, ahol több a vírus

A koronavírus ugyanis több területen is támadja a szervezetet: az orrban, a szájban, a légcsőben és a tüdőben is szaporodik és fertőz. És bár a légutak egymással szoros kapcsolatban vannak, lehetnek különbségek a különböző szervekben fellelhető vírusmennyiség terén. Azt egyelőre nem sikerült megfejteni, hogy ennek a jelenségnek mi áll a hátterében, de a létezésére több bizonyíték is van.

A tudósok egy része úgy véli, hogy a torokból vett minta esetében általában könnyebb igazolni a fertőzöttséget, még az omikron variáns esetében is. Egy dél-afrikai kutatás azt vizsgálta, hogy milyen valószínűséggel kerüli ki az omikron variáns a teszteket. Az eredmények szerint az orrmintavételen alapuló házi Covid-teszt, bár a delta variáns okozta fertőzést minden esetben kimutatta, az omikronos esetek 14 százalékánál hamis negatív eredményt hozott.

Könnyű elrontani a tesztelést

Dr. Amesh Adalia, az amerikai Johns Hopkins Egyetem egészségbiztonsági központjának kutatója szerint épp ezért érdemes a torokból, majd az orrból is mintát venni, hogy pontos eredményt adjon az otthoni Covid-teszt. Már csak azért is, mert ez a jelenség más vírusoknál, például az influenzavírusnál is megfigyelhető – az influenzavírusok néhány változata gyorsabban szaporodik a torokban, mint az orrban.

Az orrból történő mintavételt ráadásul könnyű elrontani, ha nem nyúlunk elég mélyre a mintavételi pálcikával. A fájó torokból ennél valamivel könnyebb megfelelő mintát venni a Covid-teszt számára.

Így növelhetjük a Covid-teszt pontosságát

A Covid-teszt elvégzése előtt 30–60 perccel már ne együnk, ne igyunk, és e használjunk szájvizet, mivel ezek befolyásolhatják az eredményt. Először a torokból, majd az orrból vegyünk mintát a pálcával, és használjuk a tesztet az előírások szerint. 

És természetesen akármi is az eredmény, mindig beszéljünk a háziorvosunkkal legalább telefonon, hogy eldönthesse, szükségét látja-e hivatalos PCR-tesztnek. Ez az a teszt ugyanis, amely a lehető legpontosabb eredményt hozza, így, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, mindenképp érdemes elvégeztetni.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.