A sport mellett csak mértékkel érdemes energiaitalt fogyasztani

Bár rövid távon képesek javítani a teljesítményt, hosszú távú fogyasztásuk inkább kellemetlenséget okoz – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CsupaSport2022. 03. 10. 14:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Edzés előtt, közben vagy után sokan fogyasztanak különböző energiaitalokat, ám az egészségünk szempontjából jobban járunk, ha természetesebb energiabomba után nézünk. Ilyen lehet a banán, a zöld tea vagy az alacsony zsírtartalmú tej, sőt mértékkel fogyasztva talán még a jó minőségű csokoládé is.

Az energiaitalok, elsősorban a koffeinnek és a taurinnak köszönhetően valóban képesek növelni a fizikai és mentális teljesítőképességet, segítségükkel energikusabbnak, erősebbnek és frissebbnek érezhetjük magunkat, de számolni kell a kellemetlen mellékhatásokkal, az álmatlansággal, a magas vérnyomással vagy a fejfájással.

Hosszabb távon a szívnek és az érrendszernek sem tesz jót, nyugtalanságot okozhat, és nagyobb mennyiségben fogyasztva a koffein vízhajtó hatása miatt akár enyhe dehidratáltság vagy gyomorpanasz is jelentkezhet.

És persze ne feledkezzünk meg arról, hogy a legtöbb készítmény viszonylag sok cukrot tartalmaz (ami az energia szempontjából persze nem hátrány), de lehet kapni cukormentes változatokat is.

A témában természetesen számos tudományos kutatás készült már, az egyik legtöbbet idézett, 2001-es vizsgálat szerint az energiaitalok rövid távon jelentősen javítják a memóriát, a reakcióidőt, a mentális és a fizikai teljesítőképességet. Profi kerékpárosokon is végeztek felmérést, amelynek eredménye, hogy akik energiaitalt fogyasztottak, azoknak sokkal jobb volt az állóképességük.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.