Jóga, avagy az út a testi-lelki harmóniához

A jóga segítségével a szellem és a test között teljes harmónia érhető el, de emellett még tucatnyi fantasztikus hatása van.

Forrás: Dietaesfitnesz.hu2022. 03. 10. 9:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jóga szanszkrit eredetű kifejezés, jelentése összpontosítás, a figyelem ráirányítása valamire. A jóga végső célja nem más,  mint a test és a lélek egyensúlyának és a belső megvilágosodásnak az elérése különböző mozgásformákon, légzőgyakorlatokon, relaxációs technikákon és meditációkon keresztül. A tökéletes önismeret nem kerülhető meg, ám az elérési út többféle lehet. Vannak módszerek, amelyeknek a tudat fegyelmezése az útja, más az érzelmek feletti uralom megszerzésére helyezi a hangsúlyt, és van olyan is, amely a test  egészségessé tételére  törekszik. A jóga nem csupán sport, sokkal inkább  egyfajta életérzés, életmód – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

 

A JÓGA JÓTÉKONY HATÁSAI

Napjainkban kevesen mondhatják el magukról, hogy egészségesek 50 éves koruk felett. A jóga segít megőrizni  a vitalitást, gátolja az öregedést. Energetizál, javítja a fizikai  erőnlétet, a szexuális életet. A mentális egészségre is jó hatással van, fejleszti az értékrendet, nagyobb lelki békét tesz elérhetővé. Segít helyreállítani életünkben az egyensúlyt, oldja a stresszt.

 

JÓGATESTTARTÁSOK

A jóga úgynevezett ászanákat, egyszerű, de hatásos gyakorlatokkal elérhető pozíciókat,  testtartásokat használ, amelyek a test minden részét pihentetik, erősítik és serkentik. A mozdulatok hosszú évszázadok alatt alakultak ki, és megfelelően gyakorolva, segítségükkel szinte átmasszírozzák a testet. A jógapózok végrehajtásához  azonban nem elég az akaraterő, kitartás és napi gyakorlás is szükséges.

 

A JÓGA FAJTÁI

Több száz éven keresztül hindu, tibeti, kínai szerzetesek, papok őrizték az ősi tudományt, mára számos irányzat, iskola alakult ki. Ha valaki érdeklődni kezd a jóga iránt, is utánanéz, milyen tanfolyamok érhetők el a közelében, leggyakrabban a hatha jógáról  talál információkat. A „ha” Napot jelent, a „tha” Holdat, ez utal a kínai yin és yang filozófiára, amely az egymással ellentétben álló, mégis egymást  kiegészítő energiákat jelenti. Célja, hogy relaxációs és meditációs technikákat alkalmazva lecsendesítse az elmét, javítsa a test általános állapotát. A gyakorlatokban az egyensúlyra törekedés a lényeg. A hatha jóga segít a krónikus betegségek – 2­-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, ízületi gyulladás – megelőzésében, enyhíti a váz-­ és izomrendszeri panaszokat, mint például a gerincferdülést. Mivel javul a testtartás, javul a vérkeringés  is, erősödik az immunrendszer  és jelentősen javul a belső elválasztású mirigyek működése. A pontosan végzett légzőgyakorlatok segítenek megelőzni az asztma és a hörghurut kialakulását.

 

AZ  ELSŐ LÉPÉSEK

A jógát célszerű oktató segítségével elkezdeni. Így elejét veheti a sérüléseknek, és a testi-­lelki problémák enyhítését, megszüntetését  célzó testtartások, gyakorlatok még hatékonyabbak lesznek. Ha a későbbiekben otthon is jógázik, válasszon csendes, szellős helyet a gyakorláshoz. Kerüljön minden zavaró tényezőt (erős fényeket, hangokat), és lehetőleg mindig azonos időben jógázzon. Legyen tisztában a teste korlátaival, ne erőltesse a gyakorlatokat. A jóga nem csodaszer! Kisebb panaszok – például vállfájás, hasfájás – már napi néhány perces jógázással enyhíthetők, az idült betegségek tüneteinek enyhüléséhez azonban hosszabb napi gyakorlatok szükségesek, amelyeket több hónapon át kell  folytatni.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.