Hasznos tanácsok inzulint használóknak

Az inzulin alkalmazása igen fontos mozzanat a cukorbetegség terápiájában. Az 1-es típus esetén elkerülhetetlen az adása, 2-es típus esetén pedig a páciens állapota, az életmódterápiára és a gyógyszerre adott reakciója határozza meg, szükséges-e inzulininjekció vagy sem. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa hasznos tanácsokkal szolgált az inzulinos betegeknek.

Forrás: Origo.hu2022. 04. 29. 10:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az inzulininjekció beadása

Sokaknál, amint inzulinterápiára állítják őket, az első gondolat az, hogy mégis, hogyan fogják maguknak beadni a készítményt, el lehet-e rontani? Ezek teljesen természetes aggodalmak eleinte, és ne féljen ezekről beszélni az orvosával!
Az inzulin beadásának módja ma már pennel történik. Ez lehet olyan, hogy a beteg tölti be a tollba a peninzulint, vagy előre töltött. 

Fontos, hogy két-három naponta cseréle a pentűt, és minden tűcserénél légteleníteni kell a tollat!

Első lépésként fertőtlenítse le az adott területet, majd légtelenítsen, ha kell. Utána két ujjal csípje össze a bőrt, majd szúrja a bőr alá a tűt és adagolja az előzetesen beállított inzulinmennyiséget. Vannak olyan készítmények, melyeket előtte óvatosan össze kell rázni (erre az orvosa/gyógyszerésze fel fogja hívni a figyelmét, de a betegtájékoztatón is közlik). A beadás történhet a hasba, kihagyva a köldök körül tenyérnyi területet vagy a comb külső részére. 

Figyeljen arra, hogy ne ugyanarra a területre szúrjon minden alkalommal, máskülönben azon a helyen felszaporodhat a zsír.

Szintén fontos, hogy ugyanolyan típusú inzulint mindig ugyanazon a testrészen használja, mivel különböző testtájakból más-más lehet a felszívódás.

Tárolja megfelelően

Az inzulint hűtőszekrényben szükséges tárolni (2–7 Celsius-fokon). Fontos, hogy ne fagyjon meg, hiszen akkor elveszti hatását. Használat közben, vagy ha tartalékként magával hordja, akkor szobahőmérsékleten (maxium 25 és 30 Celsius-fok között) tárolandók.

Legyen tisztában az esetleges mellékhatásokkal

A leggyakoribb mellékhatása az inzulinkezelésnek az a hipoglikémia, vagyis amikor túl alacsony lesz a vércukorszint. Tünetei a remegés, izzadás, hányinger, rossz közérzet, szédülés. Ilyenkor ellenőrizni kell a vércukorszintértéket, és ha valóban hipoglikémiáról van szó, akkor minél gyorsabban enni kell (pl. kekszet, szőlőcukrot), vagy súlyosabb esetben használjon glukagoninjekciót. 

Ennek beadásához fontos a hozzátartozók tájékoztatása.

A másik gyakori mellékhatás az ún. lipodisztrófia. Ez a már említett zsírlerakódás, mely gyakran azért jön létre, mert ugyanarra a területre adja be magának hosszú ideig az inzulint a beteg. Ilyenkor ott a zsír felhalmozódik, a bőr dudorossá válik. Erről a területről az inzulin felszívódása is bizonytalan.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.