Így ültessen krumplit, aranyat fog érni!

Sokan nem mernek vele próbálkozni, pedig érdemes krumplit is ültetni a kiskertbe, hiszen a saját termés finomabb és sokkal olcsóbb. Mutatjuk, mitől terem bőségesen!

Forrás: Ripost.hu2022. 04. 27. 12:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemes a konyhakertbe krumplit ültetni, hiszen ez az alapzöldség egyre drágább lesz. Ráadásul a saját termés garantáltan vegyszermentes, és sokkal zamatosabb az íze, mint amit a boltban lehet kapni. Ha jól csinálod, annyi krumplid teremhet, hogy nem csupán nyáron tudsz friss újburgonyát tenni az asztalra, de egész télen elláthatod saját terméssel a családot. A bőséges termést már az ültetésnél meg kell alapozni; mutatjuk az alapszabályokat, és néhány trükköt is, hogyan kell krumplit ültetni úgy, hogy gazdagon teremjen – olvasható a Ripost.hu cikkében.

 

1. Válasszunk megfelelő fajtát!

A fajtaválasztásnál leginkább az a döntő, hogy mit szeret a család, és az, hogy mire szeretnénk felhasználni, hiszen vannak salátának való, főzésre és sütésre alkalmasabb fajták. Azt is el kell dönteni, hogy mikor szeretnénk szüretelni a termést: a késői burgonyákat jobban lehet tárolni télen, mint a korán termő fajtákat.

2. Alaposan készítsük elő a talajt!

Ahhoz, hogy szép nagy krumplikat szüretelhessünk, fontos, hogy jó mélyen ássuk fel az ágyásokat, hiszen ha csak sekélyen megforgatjuk a földet, a burgonyaszemek kicsik és deformáltak lesznek. Az ideális az, ha ősszel sor került az ásásra; ha ez elmaradt, a tavaszi ásás jó mély legyen.

 

3. Válogassuk át a gumókat!

Alaposan nézzük át a vetőburgonyákat, és csak azokat ültessük el, amelyek épek, egészségesek, és legalább 3-5 csíra található rajtuk. Fontos, hogy megbízható helyről vásároljunk vetőburgonyát. Bár a krumpli kihajt a boltban vásárolt, csírázott gumókról is, sőt, akkor is, ha egy 1-2 cm vastag, csírás krumplihéjat ültetünk el.

 

4. Vessük be a fahamut!

Kétféleképpen szokták kiskertbe ültetni a krumplit: van, aki mély árkot húz a kapával, és abba teszi sorban a vetőgumókat bemetés előtt, mások pedig egy-egy gödröt, vagyis fészket ásnak nekik. Bármelyik módszert is választjuk, a gumókat 5-8 centi mélyre érdemes ültetni, de mielőtt nekikezdenénk, készítsünk elő egy kevés fahamut. Ugyanis ha szórunk egy kisebb marékkal a gumók alá, kevesebb kártevő támadja majd meg a krumplit a föld alatt. Ha beszórtuk a fahamut, húzzunk rá egy kevés földet úgy, hogy közvetlenül ne érintkezzenek vele a gumók.

 

5. Próbáljuk ki a duplázós trükköt!

A vetőburgonya elég drága, ezért sokan alkalmaznak egy szokatlan módszert: kettévágják a gumókat úgy, hogy legyen mindkét felükön csíra, majd a kettévágott vetőburgonyákat megforgatják fahamuban. Erre azért van szükség, hogy a sérülés mentén ne rohadjon be a gumó a föld alatt. Érdemes egy próbát tenni a módszerrel, hiszen így kétszer annyi termés lehet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.