Ezért fontos a tojás a fogyókúrázóknak

Bár a szakértők véleménye nem mindig egyezik, ha a tojásról van szó, azt azért ne felejtsük el, hogy nagyszerű fehérjeforrás!

Forrás: Dietaesfitnesz.hu2022. 04. 26. 8:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fehérjetartalom mellett a tojás kevés kalóriát tartalmaz, így a fogyókúrák egyik fontos összetevője – derül ki a Diétaésfitnesz.hu cikkéből.

Segít az egészséges anyagcsere működésében, tele van olyan nélkülözhetetlen tápanyagokkal, mint a A-, D-, B12-vitaminok, és a tojássárgája kolint is tartalmaz.

A kolin szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, valamint fenntartja a normális metabolizmust.

1 tojásban nagyjából 75 kalória van, 5,4 g fehérjét, 4,8 g zsírt, 1,5 g telített zsírt, káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat, foszfort is tartalmaz, viszont nincs benne szénhidrát és cukor sem.

A tojás magas koleszterinszintje miatt nem kell aggódni, mert sokkal veszélyesebbek a telített- és transzzsírok. A kutatások alapján hetente maximum hat tojás ajánlott. Az e fölötti mennyiség fogyasztása hosszú távon már szív- és érrendszeri károsodást okozhat.

 

MIÉRT HASZNOS A TOJÁS?

Ismert tény, hogy a magasabb fehérjetartalmú ételek fokozzák a jóllakottságérzést. Kutatók ezért azt vizsgálták, hogy a tojásfogyasztás befolyásolja-e az energiabevitelünket, és úgy találták, hogy akik tojást reggeliznek, általában kevesebb energiát visznek be a nap további részében. Arra is rámutattak, hogy a fogyókúrázóknál hasznos lehet tojást vagy abból készült ételt reggelizni, mivel más, azonos kalóriatartalmú étrendek követőihez hasonlítva, a tojásfogyasztók hosszabb távon (legalább nyolc hét) több felesleges súlyt adnak le. Ha mindennap fogyasztunk tojást, azzal a szemünket is védhetjük. Egy kutatásban 12 héten át tojást fogyasztó embereket vizsgáltak, olyanokat, akik legalább hat tojást fogyasztottak minden héten, és úgy találták, hogy a vérükben megemelkedett az úgynevezett zeaxantin szintje, valamint a szemben található makuláris pigment optikai sűrűsége is nőtt. Azaz, a tojás bizonyos fokú védelmet nyújthat az időskori makuladegenerációnak nevezett, vakságot okozó betegség ellen.

 

LÉTEZIK-E OKOSTOJÁS?

A boltok polcain sokféle tojást találunk, köztük olyat is, amelyben a doboz felirata szerint több E-vitamin, szelén vagy éppen ómega 3 zsírsav van. Sokan kételkednek azonban abban, hogy valóban így van, pedig lehetséges. A tyúkoknak adott speciális takarmánnyal elérhető például a magasabb DHA- (dokozahexaénsav) tartalom. Ez a többszörösen telítetlen zsírsav fontos a látáshoz, a szív- és érrendszer egészséges működéséhez és az agy, valamint az idegrendszer fejlődéséhez. Tehát a tojás rendszeres, a kiegyensúlyozott étrend részeként történő fogyasztása valóban okosabbá tehet minket. A tojásban létfontosságú, esszenciális aminosavakat, a látásunkat védő, antioxidáns hatású luteint és zeaxantint találunk.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.