Ezért fontos a tojás a fogyókúrázóknak

Bár a szakértők véleménye nem mindig egyezik, ha a tojásról van szó, azt azért ne felejtsük el, hogy nagyszerű fehérjeforrás!

Forrás: Dietaesfitnesz.hu2022. 04. 26. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fehérjetartalom mellett a tojás kevés kalóriát tartalmaz, így a fogyókúrák egyik fontos összetevője – derül ki a Diétaésfitnesz.hu cikkéből.

Segít az egészséges anyagcsere működésében, tele van olyan nélkülözhetetlen tápanyagokkal, mint a A-, D-, B12-vitaminok, és a tojássárgája kolint is tartalmaz.

A kolin szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, valamint fenntartja a normális metabolizmust.

1 tojásban nagyjából 75 kalória van, 5,4 g fehérjét, 4,8 g zsírt, 1,5 g telített zsírt, káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat, foszfort is tartalmaz, viszont nincs benne szénhidrát és cukor sem.

A tojás magas koleszterinszintje miatt nem kell aggódni, mert sokkal veszélyesebbek a telített- és transzzsírok. A kutatások alapján hetente maximum hat tojás ajánlott. Az e fölötti mennyiség fogyasztása hosszú távon már szív- és érrendszeri károsodást okozhat.

 

MIÉRT HASZNOS A TOJÁS?

Ismert tény, hogy a magasabb fehérjetartalmú ételek fokozzák a jóllakottságérzést. Kutatók ezért azt vizsgálták, hogy a tojásfogyasztás befolyásolja-e az energiabevitelünket, és úgy találták, hogy akik tojást reggeliznek, általában kevesebb energiát visznek be a nap további részében. Arra is rámutattak, hogy a fogyókúrázóknál hasznos lehet tojást vagy abból készült ételt reggelizni, mivel más, azonos kalóriatartalmú étrendek követőihez hasonlítva, a tojásfogyasztók hosszabb távon (legalább nyolc hét) több felesleges súlyt adnak le. Ha mindennap fogyasztunk tojást, azzal a szemünket is védhetjük. Egy kutatásban 12 héten át tojást fogyasztó embereket vizsgáltak, olyanokat, akik legalább hat tojást fogyasztottak minden héten, és úgy találták, hogy a vérükben megemelkedett az úgynevezett zeaxantin szintje, valamint a szemben található makuláris pigment optikai sűrűsége is nőtt. Azaz, a tojás bizonyos fokú védelmet nyújthat az időskori makuladegenerációnak nevezett, vakságot okozó betegség ellen.

 

LÉTEZIK-E OKOSTOJÁS?

A boltok polcain sokféle tojást találunk, köztük olyat is, amelyben a doboz felirata szerint több E-vitamin, szelén vagy éppen ómega 3 zsírsav van. Sokan kételkednek azonban abban, hogy valóban így van, pedig lehetséges. A tyúkoknak adott speciális takarmánnyal elérhető például a magasabb DHA- (dokozahexaénsav) tartalom. Ez a többszörösen telítetlen zsírsav fontos a látáshoz, a szív- és érrendszer egészséges működéséhez és az agy, valamint az idegrendszer fejlődéséhez. Tehát a tojás rendszeres, a kiegyensúlyozott étrend részeként történő fogyasztása valóban okosabbá tehet minket. A tojásban létfontosságú, esszenciális aminosavakat, a látásunkat védő, antioxidáns hatású luteint és zeaxantint találunk.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.