Három meggyőző érv a lestyán fogyasztása mellett

Levele hasonlít a zelleréhez, és nem véletlen: a zellerfélék családjába tartozó lestyán már az ősi időkben is kedvelt fűszernövény volt a magyar konyhákban, levesekben, mártásokban és húsos fogásokban is megállja a helyét – olvasható a Ripost.hu cikkében.

Forrás: Ripost.hu2022. 05. 10. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Vegetának is hívják

Különleges aromája miatt vegetaként is emlegetik, hiszen feledhetetlen ízt ad a leveseknek – ha húslevesbe teszed, igazán karakteres ízvilágot fog adni.De jól áll a lestyán a zöldborsólevesnek, és a gulyáslevesben is ott a helye. A levelét és a szárát egyaránt használhatjuk fűszerezésre, a szárított lestyánlevél pedig kacsához vagy sült csirkéhez illik nagyon jól. Salátába, sajt mellé is nagyon jó választás, de készíthetsz vele pikáns zöldfűszeres szendvicskrémet is.

2. Felturbózza az immunrendszert

Kiemelkedően magas B- és C-vitamin tartalma miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, hiszen javítja az immunrendszer működését. Mindemellett az idegrendszerre is jó hatást gyakorol: a magas B-vitamin tartalom miatt nyugtató hatással is bír. 

3. Igazi gyógyír

Erős, intenzív illatát illóolajoknak és kumarinoknak köszönheti, a benne lévő ftalidoknak köszönhetően enyhíti a gyomor és a belek simaizom-görcseit, de jótékony hatással van a húgyhólyag és a húgyutak görcseire is. Segíti az emésztést, hiszen erős ízének köszönhetően serkenti az emésztőnedvek termelődését. Puffadás megelőzésében is kiváló, és étvágytalanság ellen is érdemes fogyasztani. 

Vizelethajtó hatásának hála csökken a szervezetben a húgysav mennyisége, így több ízületi betegség ellen is hatásos. Méregtelenítő hatásai miatt fogyasztható húgyúti fertőzések és prosztata problémák esetén is. 
A gyökeréből készült tea így fogyasztható: 1 evőkanál szárított gyökeret áztassunk 10 percig forró vízben, majd szűrjük le. Figyelem: súlyos vesebetegség esetén és terhesség alatt nem szabad fogyasztani!

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.