Három meggyőző érv a lestyán fogyasztása mellett

Levele hasonlít a zelleréhez, és nem véletlen: a zellerfélék családjába tartozó lestyán már az ősi időkben is kedvelt fűszernövény volt a magyar konyhákban, levesekben, mártásokban és húsos fogásokban is megállja a helyét – olvasható a Ripost.hu cikkében.

Forrás: Ripost.hu2022. 05. 10. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Vegetának is hívják

Különleges aromája miatt vegetaként is emlegetik, hiszen feledhetetlen ízt ad a leveseknek – ha húslevesbe teszed, igazán karakteres ízvilágot fog adni.De jól áll a lestyán a zöldborsólevesnek, és a gulyáslevesben is ott a helye. A levelét és a szárát egyaránt használhatjuk fűszerezésre, a szárított lestyánlevél pedig kacsához vagy sült csirkéhez illik nagyon jól. Salátába, sajt mellé is nagyon jó választás, de készíthetsz vele pikáns zöldfűszeres szendvicskrémet is.

2. Felturbózza az immunrendszert

Kiemelkedően magas B- és C-vitamin tartalma miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, hiszen javítja az immunrendszer működését. Mindemellett az idegrendszerre is jó hatást gyakorol: a magas B-vitamin tartalom miatt nyugtató hatással is bír. 

3. Igazi gyógyír

Erős, intenzív illatát illóolajoknak és kumarinoknak köszönheti, a benne lévő ftalidoknak köszönhetően enyhíti a gyomor és a belek simaizom-görcseit, de jótékony hatással van a húgyhólyag és a húgyutak görcseire is. Segíti az emésztést, hiszen erős ízének köszönhetően serkenti az emésztőnedvek termelődését. Puffadás megelőzésében is kiváló, és étvágytalanság ellen is érdemes fogyasztani. 

Vizelethajtó hatásának hála csökken a szervezetben a húgysav mennyisége, így több ízületi betegség ellen is hatásos. Méregtelenítő hatásai miatt fogyasztható húgyúti fertőzések és prosztata problémák esetén is. 
A gyökeréből készült tea így fogyasztható: 1 evőkanál szárított gyökeret áztassunk 10 percig forró vízben, majd szűrjük le. Figyelem: súlyos vesebetegség esetén és terhesség alatt nem szabad fogyasztani!

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.