Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

A halláscsökkenés lehet átmeneti vagy tartós. Ha kialakult, fontos, hogy mielőbb felismerjék és kezeljék, mert az ép hallás hiánya az élet számos területén érezhető, és akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen korai jelekből ismerhető fel a halláscsökkenés – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: Origo2022. 05. 19. 10:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A környezetünkben élők figyelmeztetnek rá

A halláscsökkenést rendszerint nem az érintett maga, hanem a környezetében élők észlelik először. Ők figyelnek fel rá, hogy egyre hangosabban szól a tévé, a rádió és ismerősük többször kérdez vissza egy beszélgetés során. Ilyenkor érdemes kedvesen figyelmeztetni az érintettet ezekre a jelekre és beszélgetni arról, hogy az alábbi tüneteket is tapasztalja-e magán.

Dr. Kiss Sándor elmondta, hogy a halláscsökkenésnek különböző fokozatai vannak, így ettől függően eltérő tüneteket tapasztalhatnak az érintettek. Ettől függően nehézséget jelenthet egy zajos étteremben, vagy zsúfolt szobában a másik fél beszédét megérteni, vagy például színházi előadásokban a párbeszédeket követni. Figyelmeztető jel, ha úgy érezzük, hogy az emberek nem beszélnek tisztán, motyognak, amikor hozzánk beszélnek, így emiatt gyakran kérjük őket arra, hogy beszéljenek hangosabban, vagy ismételjék meg a mondandójukat.

Előfordulhat, hogy a telefonálás során okoz gondot a beszéd megértése, vagy a lágy, suttogó beszéd megértése jelent problémát. A beszéd iránya is befolyásolhatja a megértést, lehetséges, hogy úgy érzi, hogy egyik fülével élesebben hall, mint a másikkal. Előfordul, hogy társaságban zavarba kerül, mert nehezen érti meg, amit mondanak. Akinél hallásprobléma áll fenn, idővel ezért egyre ritkábban látogatja ismerőseit, elmaradozik a közös programoktól, hogy a számára kényelmetlen helyzetet elkerülje.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.