Reggel vagy este hatékonyabb az edzés?

Az igazság az, hogy mind a két időpontnak vannak előnyei és hátrányai is. A Diéta és Fitnesz cikkében összegyűjtötte a legfontosabb érveket.

Forrás: Dietaesfitnesz.hu2022. 05. 06. 18:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A reggeli mozgás előnyei

– Kutatások szerint, akik reggel edzenek, azoknál könnyebben válik rendszeressé a mozgás, hiszen mielőtt még bármi közbejöhetne a nap folyamán, ők már túl vannak rajta.

– A zsírégető, kardio edzést (súlyzós edzés ilyenkor kevésbé ajánlott) azért érdemes például a reggeli időpontban megejteni, mert reggel, délelőtt gyorsabb az anyagcsere. Viszont ne éhgyomorra indulunk el. Pár falatot mindenképpen együnk a sportolást megelőzően a vércukorszintünk miatt.

– Egy 2011-es amerikai felmérés szerint a reggeli sport pozitívan hat az éjszakai alvásra is, még hozzá úgy, hogy vérnyomáscsökkenést tapasztaltak azoknál, akik reggel edzettek. Ezáltal sokkal nyugodtabban, és tovább aludtak a vizsgált személyek, mint akik a nap másik időszakában tornáztak.

– Szakértők megállapították, hogy a korai edzés kihat a napi rutinra, tevékenységekre – gyorsabbak, energikusabbak leszünk, könnyebben összpontosítunk – ami annak köszönhető, hogy a mozgás hatására endorfin vagyis boldogsághormon szabadul fel a szervezetünkben, és ez egész napra meghatározza a jó hangulatot.

A reggeli mozgás hátrányai

– Ha előző este egy kiadós vacsorán vagyunk túl, akkor nem biztos, hogy jó időpont számunkra a reggeli mozgás.

– Van, aki reggel fáradtnak és erőtlennek érzi magát, szédül, fáj a feje, ha üres gyomorral mozog.

– Nagyobb a sérülésveszély ilyenkor. Alaposan melegítsünk be! Hiszen az izmok, ízületek sokkal merevebbek alvás után.

– Ha nem vagyunk hozzászokva a korai keléshez, akkor nehéz lesz átállnunk, hogy korábban felkeljünk. Ha szeretünk reggel hosszasan készülődni, akkor lehetőleg ne reggel sportoljunk, nehogy elkéssünk a munkából.

Az esti edzés előnyei

– Diétázóknak azért ajánlott inkább az esti sport, mert olyankor kisebb az étvágy.

– Egy fárasztó, stresszel teli munkanap után kiváló kikapcsolódást, megnyugvást nyújt az esti futás, torna.

– Ha utáljuk a rohanást, és szeretjük kiélvezni a reggeli kávézás minden pillanatát, akkor az esti sport ajánlott. Több időnk van ilyenkor magunkra, nem kell kapkodni, sietni.

– Este már az izmok rugalmasabbak, normális a testhőmérséklet, éberek vagyunk. Figyeljünk oda az étkezésre, hogy este bírjunk majd sportolni.

Az esti edzés hátrányai

– Vannak, akik annyira felpörögnek az intenzív mozgás során, hogy csak nehezen tudnak elaludni. Az energiaitalokat mindenképp kerüljük az esti edzéseknél!

– Nyáron nem számít ugyan, hiszen sokáig világos van, de a többi évszakban nem olyan jó dolog este a sötétben futni például a szabadban. Bár az edzőtermek zöme sokáig nyitva van, szintén nem a legjobb a sötétben egyedül hazaindulni az edzés után.

– Általában este telt házzal kell számolnunk az edzőtermekben.

– Könnyebben kimarad az edzés, hiszen bármi közbejöhet a nap folyamán, ami miatt elfelejtünk, vagy már nincs kedvünk edzeni menni.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.