Egyre többen kerülnek kórházba D-vitamin miatt

A D-vitamin túladagolása egyre gyakoribb, és az egészségügyi következményei akár veszélyesek is lehetnek – figyelmeztetnek orvosok azután, hogy egy középkorú brit férfi D-hipervitaminózissal kórházba került – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo2022. 07. 08. 16:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők túladagolása lehetséges, és potenciálisan kártékony – figyelmeztetnek orvosok a BMJ Case Reports szakfolyóirat esettanulmányában azok után, hogy egy férfi a túlzott D-vitamin-bevitel tünetei nyomán kórházi kezelésre szorult. A korábban „D-hipervitaminózis”-ként ismert állapot világszerte egyre gyakoribb, és veszélyes egészségügyi következmények egész sorát vonzhatja magával – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Az esettanulmányban szereplő középkorú férfit a háziorvosa küldte be a kórházba, miután rendszeres hányásról, émelygésről, hasi fájdalomról, lábgörcsökről, fülcsengésről, szájszárazságról, fokozott szomjúságérzetről, hasmenésről és jelentős (12,7 kg-os) testsúlycsökkenésről számolt be.

A tünetek már közel három hónapja fennálltak, és egy hónappal azután kezdődtek, hogy a férfi egy táplálkozásterapeuta tanácsára vitamintartalmú étrend-kiegészítők intenzív fogyasztásába kezdett. A páciensnek többféle betegsége volt – tuberkulózis; egy belsőfültumor (bal oldali vesztibuláris schwannoma), melynek következtében az érintett fülére megsüketült; agyifolyadék-gyülem (hydrocephalus), bakteriális agyhártyagyulladás és krónikus orrmelléküreg-gyulladás –, így feltehetően ezeket szándékozta a vitaminokkal kezelni.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.