Először díjazta magyar éttermek borlapját a világ egyik legbefolyásosabb szaklapja

Az amerikai bormagazin rangos elismerésében három budapesti és egy miskolci étterem részesült.

Forrás: MTI2022. 07. 06. 10:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először díjazta négy magyar – három budapesti és egy miskolci – étterem borlapját is a világ egyik legbefolyásosabb borszakmai lapja, a Wine Spectator.

A számonként hárommillió olvasót megszólító, amerikai bormagazin évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben – a Michelin-csillagokhoz hasonlóan – három szinten díjazza a világ legizgalmasabbnak ítélt borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva.

A budapesti Felix Kitchen & Bar először két évvel ezelőtt nyerte el az egypoharas minősítést, amelyet tavaly is megtartott, a most pedig már két pohárral díjazta a Várkert Bazár mellett található étterem borlapját a Wine Spectator.

Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás – aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust – külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze a dinamikusan változó, mintegy 500 tételes borlapot, számos Magyarországon máshol nem elérhető tételt is felsorakoztatva – közölte a Felix Kitchen & Bar.

A miskolctapolcai Avalon Park Hotelhez tartozó Avalon ristorante és Vino Salone – a szálloda honlapja szerint – hat kontinens tizenhárom országának borait és pezsgőit kínálja, összesen mintegy 200 címke 2500 palackját. Az Egri Katalin sommelier által összeállított borlap először szerepel a Wine Spectator listáján, rögtön kétpoharas minősítést kiérdemelve.

Első alkalommal díjazza az amerikai szaklap – egy pohárral – a budapesti Arany Kaviár éttermet is.

Ezt a kiadványt havonta hárommillióan olvassák, ha lehet ilyet mondani, ez a borlapok Michelin-csillaga. Mérhetetlen büszkeséggel tölt el ez az eredmény!

– idézi az étterem közleménye Varga Ákos sommelier-t.

Az Arany Kaviár mintegy négyszáz magyar és külföldi bort kínál vendégeinek, különösen gazdag az étterem champagne-válogatása.

A tavalyi év után másodszor kapott egypoharas minősítést a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. Bányai Gábor Botond tulajdonos, a Borigo főszerkesztője munkáját Bálint László (nemzetközi borakadémikus, WSET oktató, portfolió tanácsadó) és Vörös Attila (WSET oktató, head sommelier) segíti.

Az általuk összeállított borlap a magyar borokra fókuszál, erős kitekintéssel az olasz, spanyol és francia címkékre: a teljes kínálat több mint négyszáz borból áll, a bár pincéjében háromezer palack várja a vendégeket

– közölte a Winescape Budapest.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.