időjárás 23°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Először díjazta magyar éttermek borlapját a világ egyik legbefolyásosabb szaklapja

Forrás: MTI
2022.07.06. 10:58
Először díjazta magyar éttermek borlapját a világ egyik legbefolyásosabb szaklapja

Először díjazta négy magyar – három budapesti és egy miskolci – étterem borlapját is a világ egyik legbefolyásosabb borszakmai lapja, a Wine Spectator.

A számonként hárommillió olvasót megszólító, amerikai bormagazin évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben – a Michelin-csillagokhoz hasonlóan – három szinten díjazza a világ legizgalmasabbnak ítélt borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva.

A budapesti Felix Kitchen & Bar először két évvel ezelőtt nyerte el az egypoharas minősítést, amelyet tavaly is megtartott, a most pedig már két pohárral díjazta a Várkert Bazár mellett található étterem borlapját a Wine Spectator.

Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás – aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust – külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze a dinamikusan változó, mintegy 500 tételes borlapot, számos Magyarországon máshol nem elérhető tételt is felsorakoztatva – közölte a Felix Kitchen & Bar.

A miskolctapolcai Avalon Park Hotelhez tartozó Avalon ristorante és Vino Salone – a szálloda honlapja szerint – hat kontinens tizenhárom országának borait és pezsgőit kínálja, összesen mintegy 200 címke 2500 palackját. Az Egri Katalin sommelier által összeállított borlap először szerepel a Wine Spectator listáján, rögtön kétpoharas minősítést kiérdemelve.

Első alkalommal díjazza az amerikai szaklap – egy pohárral – a budapesti Arany Kaviár éttermet is.

Ezt a kiadványt havonta hárommillióan olvassák, ha lehet ilyet mondani, ez a borlapok Michelin-csillaga. Mérhetetlen büszkeséggel tölt el ez az eredmény!

– idézi az étterem közleménye Varga Ákos sommelier-t.

Az Arany Kaviár mintegy négyszáz magyar és külföldi bort kínál vendégeinek, különösen gazdag az étterem champagne-válogatása.

A tavalyi év után másodszor kapott egypoharas minősítést a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. Bányai Gábor Botond tulajdonos, a Borigo főszerkesztője munkáját Bálint László (nemzetközi borakadémikus, WSET oktató, portfolió tanácsadó) és Vörös Attila (WSET oktató, head sommelier) segíti.

Az általuk összeállított borlap a magyar borokra fókuszál, erős kitekintéssel az olasz, spanyol és francia címkékre: a teljes kínálat több mint négyszáz borból áll, a bár pincéjében háromezer palack várja a vendégeket

– közölte a Winescape Budapest.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.