Így óvjuk házi kedvencünket a kánikula veszélyeitől

A nagy meleg nemcsak minket, embereket visel meg, hanem a háziállatokat is. A különbség az, hogy míg jó esetben mi tudunk magunkra vigyázni, a kedvenceink viszont nem – írja a Life.hu.

Forrás: Life.hu2022. 07. 21. 12:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Ivás-itatás

A kutyák isznak, ha szomjasak és van a tálkájukban víz, így esetükben elég, ha gondoskodunk a folyamatos utánpótlásról. A macskák ugyanakkor normál időjárás esetén általában 40-50 milliliter vizet fogyasztanak – ha nedves tápot kapnak, ez a mennyiség mindössze 5-10 millilitert tesz ki. Nyáron ezt a vízmennyiséget emelni kell.

Akár kutya, akár macska a család kis kedvence, ha eddig száraz tápot kapott, érdemes a nyáron – legalább félig – nedvesre cserélni, hiszen azoknak sokkal magasabb a nedvességtartalmuk. Léteznek zselés tápok, sőt úgynevezett levesek is. Arra azonban ügyelni kell, hogy a kétféle eledelt külön adjuk a háziállatunknak.

Cicák számára gyártanak kis ivókutakat is.

Bármilyen állatunk is van, utazásnál mindig legyen nálunk úti itató tál, hogyha a kedvencünk megszomjazik, akár a kocsiban is ihasson.

2. Jól időzített séta

Ahogy az ember sem szeret 30-40 fokos melegben, tűző napon sétálni, úgy a kutya sem. De nemcsak emiatt érdemes az ebek megmozgatását és ürítési ügyeit a reggeli vagy esti órákra hagyni. Azt is figyelembe kell venni, hogy nyáron nemcsak a levegő forró, de a talaj is. Ha a városban sétáltatjuk a kutyát, ellenőrizzük, hogy mennyire meleg az aszfalt. Ehhez tartsuk a tenyeret a talajon pár másodpercig, és ha úgy ítéljük meg, hogy megfelelő a hőmérséklete, csak akkor induljunk sétálni a megfelelő útvonalon. A legjobb, ha melegben inkább földutakon, erdőben közlekedünk.

A kijárós, kertes házban élő cicáknál ügyeljünk arra, hogy inkább a kora reggeli és az esti órákat töltsék csatangolással, napközben hódoljanak kedvenc tevékenységüknek, az alvásnak.

3. Hűsítő párnák, mellények, kendők

Többféle párnát, matracot vehetünk házi kedvenceinknek, melyeken békésen szunyókálhat, akár lakásban, akár házban lakunk. Ugyanígy kaphatók számukra olyan mellények, melyekben még a séta is kellemesebb a nagy hőségben. A mosható, hűsítő kendő is megoldás lehet, de ez inkább csak rövid távú megoldás: legfeljebb fél órán át használható. Ezeken kívül léteznek még hűsítő játékok rágcsálásra, szeretgetésre vagy éppen vízi játékra.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.