Reptérlátogatás és nosztalgiarepülés is várja a látogatókat a Repülőtér éjszakáján

Az éjszakai reptérlátogatás mellett oldtimer és modern járművek, nosztalgiarepülések, pályaválasztási foglalkozás és repülős talkshow is várja a látogatókat szombaton, a Repülőtér éjszakáján Budapesten az Aeroparkban.

Forrás: MTI2022. 07. 26. 10:03
null
Budapest, 2018. október 14. Malév színekben egy Tu-134 es típusú repülõgép a budapesti Aeropark kiállítási területén, a 2B terminál mögött. 1968 végén érkezett meg az elsõ Tu-134-es a Szovjetunióból a Malévhoz. A magyar légitársaság gépei 1968 és 1997 között mintegy 5 millió utast szállítottak. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Repülőtér éjszakáján megmutatják, mi minden szükséges ahhoz, hogy egy 180 férőhelyes repülőgép két út között mindössze 30 percet töltsön a földön, és időben induljon a következő járatra – közölték a szervezők az MTI-vel hétfőn.

Két pilótaiskola is kitelepül a repülőmúzeumba, ahol a szakemberek bemutatják, hogy milyen út vezet a vitorlázó repülőgépektől a mai nagy utasszállítók pilótafülkéjéig, ehhez milyen tanfolyamok, képzések szükségesek a leendő pilótáknak, és beszámolnak arról is, milyen karrier vár azokra, akik ezt a hivatást választják. 

Standdal fogadja a vendégeket a Hungarocontrol, ahol a légiforgalmi irányítás kulisszatitkaiba avatják be a látogatókat. Az Aeroplex of Central Europe gördülő kiállítása pedig a ferihegyi karbantartó vállalat munkájából ad ízelítőt.

Immár hagyomány, hogy az Aeropark nagyrendezvényein egy-egy helikopter is landol a történelmi repülőgépek között: idén egy Schweizer 300-as gép vendégeskedik a kiállítóhely közepén.

A repülőtéri oldtimerek mellett különféle munkagépeket, köztük óriási hómarókat, hótolókat és két jégtelenítő járművet is láthatnak az érdeklődők. A szakemberek azt is megmutatják, hogyan történik a hideg, csapadékos téli hajnalokon az utasszállítók alapos jégtelenítése felszállás előtt.

Este életre kelnek a történelmi repülőgépek pilótafülkéi, sok évtizedes műszereket és rádiókat helyeznek üzembe a múzeum dolgozói, akik több kiállított gépen átforgatják a hajtóműveket, de beindítják a legendás „kukacbombázó” helikopter, a Kamov 26-os motorját is.

Emellett folyamatosan zajlanak a tematikus séták, gurulnak a repülőtéri oldtimer autók, ki lehet próbálni a múzeum repülőgépszimulátorait, de különleges hangulatú nosztalgiarepülésen is részt vehetnek az érdeklődők a világ egyetlen üzemképes Li-2-es repülőgépén.

Az este vendége lesz Mónus Ferenc kapitány, aki 50 év alatt 25 ezer órát töltött a levegőben, és nemrégiben jelent meg könyve És mégis pilóta lettem címmel. 

A repülésrajongók találkozhatnak Hajdu Gergellyel, aki a világ egyik legmodernebb repülőgépén, a Boeing 787 Dreamlineren dolgozik, Antal Lajos pedig németországi repülőtéri élményeiről mesél – áll a közleményben

Borítókép: Malév színekben egy Tu-134 es típusú repülőgép a budapesti Aeropark kiállítási területén, a 2B terminál mögött (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.