A paleoétrend alapjai

Az életmódváltás nemcsak azzal jár, hogy elkezdünk sportolni, ilyenkor a táplálkozásunkon is változtatunk. Lássuk, mit kell tennünk, ha a paleoétrenddel próbálkoznánk – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CsupaSport2022. 08. 30. 9:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi a paleoétrend?

Hogyan étkezzünk úgy, mint a természetközeli „ősember” – legtöbbeknek ez jut eszébe, ha szóba kerül a paleoétrend. De mit is jelent ez? Először is fontos megjegyezni, hogy nem lehet hajszálpontosan úgy étkezni, mint az ősember. Az őskorban más növények, más alapanyagok voltak, és az állatokat sem háziasították.

Őseink gyűjtögető-vadászó életmódot folytattak, étrendjük sovány húsokból, magvakból, gyökerekből, zöldségekből állt. A paleoétrend magas fehérje- és zsír-, illetve alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztását írja elő. Szénhidrátként lassan felszívódó, alacsony glikémiás indexű ételeket ajánl. A paleoétrend nem tartalmaz cukrot, gabonákat, hüvelyeseket, tejet.

Mit ehetünk?

Gyümölcsök
Zöldségek
Sovány húsok
Halfélék, tenger gyümölcsei
Olajos magvak (pisztácia, dió, mogyoró, tökmag, mandula, gesztenye stb.)
Tojás
Gombák
Hidegen sajtolt növényi olajok (olívaolaj, kókuszzsír)

Mi az, amit nem ehetünk?

Gabonafélék
Hüvelyesek
Hidrogénezett növényi olaj
Margarin
Tej és tejtermékek
Hozzáadott cukor
Készételek, amelyek tartalmazzák a tiltólistán lévő alapanyagokat
Keményítőtartalmú zöldségek

Mit mivel helyettesítsünk?

Diéta során vagy egy új étrend kipróbálásakor az a legnagyobb dilemma, hogy korábbi kedvenceinket mivel helyettesítsük. A paleoétrendben a cukor helyett használhatunk steviát, nyírfacukrot. A búzaliszt helyett süthetünk maglisztekkel, például mandulaliszttel, gesztenyeliszttel, lenmagliszttel. A tej helyett növényi italokat, például mandulaitalt, rizsitalt, kókusztejet fogyaszthatunk. Minimális mennyiségben kemény sajtot lehet enni.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.