Egy pofa sör futás után? Nem ajánlott, és jó, ha tudjuk, milyen hatása van

Az alkoholfogyasztás szervezetre és sportteljesítményre gyakorolt hatásával kapcsolatosan számos állítás látott már napvilágot, ezért ideje tiszta vizet önteni a pohárba – olvasható a Csupasport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2022. 08. 27. 15:49
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyos sportok esetében még most is elterjedt az a nézet, hogy a terhelés utáni sörfogyasztás regeneráló hatású, ami ebben a formában nem igaz. A jobb sportteljesítményt és életminőséget eredményező tudatosság fontos életmódbeli jellemző, amibe az alkoholfogyasztással kapcsolatos ajánlások is beletartoznak.

Érdemes tudni, hogy az alkoholnak is van energiatartalma: 1 gramm alkohol 7 kcal-t tartalmaz, ami más tápanyagokhoz viszonyítva nem is kevés – 1 gramm szénhidrát 4.1 kcal-t, 1 gramm fehérje 4.1 kcal-t, 1 gramm zsír pedig 9.3 kcal-t jelent. Ebből adódóan azok az italok, amelyek megalkotásánál egy vagy többféle alkohol mellett gyümölcslevet, esetleg szörpöt vagy szirupot is felhasználnak (lásd például a zömében pimasz módon jó ízvilágú koktélokat), a napi energiabevitelünket könnyen megemelhetik.

Egy görbe este után a fogyás addigi üteme is megtorpanhat, így az egyszeri, de nagyobb mértékű alkoholbevitel helyett a mértékletes alkoholfogyasztásra ajánlott törekedni.

A mértékletesség napi három egységet (20 gramm alkohol/nap) jelent nőknél, négy egységet férfiaknál (30 g/nap). A mediterrán diéta javaslatát nézve ez a nőknél napi maximum 1,5 deciliter, a férfiaknál pedig 2,5 dl vörösbort jelent.

A jó minőségű vörösbor azért más, mint a többi alkohol, mert polifenol- (rezveratrol-)tartalmának köszönhetően pozitív hatással van szív- és érrendszerünkre, illetve az oxidatív stressz elleni védelem erősítésével a daganatprevencióban is szerepet vállal. Érthető, hogy a kardiológusok előszeretettel ajánlják mérsékelt napi fogyasztását.

A vörösborral kapcsolatos francia paradoxon alapja az, hogy a franciákra jellemző – többek között a sajttal és a vajjal készült termékek fogyasztása miatti – magasabb zsírbevitel ellenére a szív- és érrendszeri megbetegedések száma alacsonyabb, mint más, átlagosan kevesebb zsiradékot fogyasztó országokban. Ezt az jelenséget a franciákra jellemző magasabb vörösborfogyasztással magyarázták, a mérsékelt alkoholfogyasztásnak (különös tekintettel a vörösborra) tehát előnye is lehet.

A közvetlenül sportolás, edzés és verseny előtti alkoholfogyasztás azonban a sportteljesítményt jelentősen csökkenti. Negatív hatásai között szerepel, hogy rontja az állóképességet, negatív hatással van az erőre, a koordinációra és a gyorsaságra. Emellett csökkenti a test hőszabályozásának képességét, növeli a vízkiválasztást, a dehidrációt, továbbá a sérülések kockázatát.

Ennek okán verseny- és hobbisportolóknak csak pihenőnapokon ajánlatos az alkohol fogyasztása, és ekkor is a korábban írt mértékben. A túlzott alkoholfogyasztás májkárosító és egyes daganatok kialakulásának esélyét is növeli. A vérképben a májparaméterek emelkedése mellett a trigliceridszintet is emelheti, amely akár akut hasnyálmirigy-gyulladás kiváltásához is vezethet – olvasható a Csupasport cikkében.

Visszatérve a bevezetőre: a terhelés (edzés vagy verseny) utáni sörfogyasztás nem regeneráló hatású, mindez az alacsony nátriumtartalommal, továbbá a glikogén- és fehérjeszintézisre gyakorolt negatív hatással magyarázható.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.