Brüsszelben orvosi receptre ingyenesen lehet múzeumokat látogatni

Belgium fővárosa, a város legnagyobb klinikájával együttműködve, egy kísérleti projektet dolgozott ki, amely lehetővé teszi, hogy az orvosi recepttel érkező betegek ingyen látogathassák a múzeumokat – írta a RTBF.be belga hírportál.

Forrás: MTI2022. 09. 19. 13:19
null
Brussels City Museum, Fotó: Sergei Mutovkin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brugman Klinika pszichiátria osztályán a páciensek úgynevezett „múzeumreceptet” igényelhetnek, ha az orvos úgy véli, hogy a kulturális feltöltődés jótékony hatással lehet lelki és egészségügyi állapotukra. A város fizeti a beteg és legfeljebb három kísérő személy belépőjegyét.

Delphine Houba, Brüsszel kulturális tanácsosa azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy a projektnek kettős célja van: egyrészt a kultúrához való hozzáférés elősegítése a kiszolgáltatottabb rétegek számára, másrészt terápiás eszközként is szolgálhat.

A recepten szerepelnie kell, hogy a beteg melyik múzeumot kívánja meglátogatni, és hányan fogják elkísérni. A projekt kísérleti szakasza hat hónapig tart, és öt, a brüsszeli önkormányzat felügyelete alatt álló múzeumot érint.

Brüsszel önkormányzatát a kanadai Montréalban 2018-ban bevezetett gyakorlat inspirálta: a betegek orvosi receptre ingyenesen látogathatják a város szépművészeti múzeumát.

Borítókép: A Brüsszeli Városi Múzeum a belgiumi Brüsszel Grand Place-n (Forrás: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.