időjárás 15°C Amália 2022. október 7.
logo

Nincs hatással a fogyókúránkra, hogy mennyit eszünk este

2022.09.19. 11:15 2022.09.25. 09:31
Nincs hatással a fogyókúránkra, hogy mennyit eszünk este

Olyan kutatás került napvilágra, amely az eddigi talán legnépszerűbb fogyókúrás mítoszt kísérli meg ledönteni. Eszerint teljesen mindegy, hogy a legnagyobb étkezésünket mikorra időzítjük, ez akár a vacsoránk is lehet. A két egyetem közreműködésével készült kutatás azonban rámutatott, hogy melyik módszer lehet kedvezőbb az éppen fogyókúrázóknak.

Az eddigi ismereteink szerinti egyik legnépszerűbb súlycsökkenést elősegítő tipp a megfelelő időzítésre tette a hangsúlyt, miszerint nem mindegy, hogy a nap különböző szakaszaiban mennyi kalóriát viszünk be szervezetünkbe. Eddigi úgy tudtuk, hogy a nap elején több, este pedig kevesebb kalória fogyasztása segít a fogyásban – olvasható a The Conversation cikkében.

Azért lehetett logikus az eddigi teória, mert a testünk összes sejtje követi a mi 24 órás ciklusunkat. 

A test biológiai órája irányítja a szervezet napi ritmusát és folyamatait, beleértve az anyagcserét is. Emiatt az anyagcsereritmus miatt gondolták úgy a kutatók, hogy az étel feldolgozásának módja váltakozik a különböző napszakokban. 

Bár ez a feltevés megdőlni látszik, az időponthoz igazított táplálkozás még mindig egy olyan kutatási terület, amely segíthet egészségesebbé tenni az embereket.

Az tudatos és rendszeres étkezés nem segít sokat a fogyókúrában, de mindenképpen egészségesebb, mint a rendszertelen táplálkozás. Fotó: Flickr

Számít az, hogy mikor mennyit eszem?

Két 2013-as felmérésből az derült ki, hogy ha reggel többet, este pedig kevesebbet eszünk, akkor az segít a súlycsökkenésben. Eközben egy újabb kutatás kimutatta, hogy 

a reggelink és vacsoránk mérete csupán az étvágyunkat befolyásolja, az anyagcserénket és a fogyásunkat nem.

Az Aberdeen és a Surrey egyetemek irányított kutatást végeztek egészséges, de túlsúlyos embereken, hogy kiderítsék a kapcsolatot az étkezések mérete és annak étvágyra adott hatása között. Az alanyok kétfajta diétát követtek négy héten keresztül: az első körben nagy adag reggelit és kis adag vacsorát, a másodszor pedig kis adag reggelit és nagy adag vacsorát kaptak, miközben az ebédek egyforma méretűek voltak mindkét esetben.

A kutatók biztosították a résztvevők ételeit, így biztosan tudták hány kalóriát tartalmaz egy étkezés. Az alanyok anyagcseréjét folyamatosan figyelték, többek között azt is, hogy mennyi energiát égetnek el a folyamat során. A résztvevők egyenként is mindkét diétát kipróbálták, így egy emberen is össze lehetett hasonlítani mindkét módszert.

Azt vártuk volna, hogy a nagyobb reggeli és a kisebb vacsora fog több kalóriát elégetni, ezzel segítve a súlycsökkenést. Ennek ellenére a kísérlet eredményei nem mutatnak különbséget a két étkezési szokás között, ha a testsúlyról vagy a energiaégetés gyorsaságáról, tehát a test energiahasználatáról van szó.

Továbbra is fontos az egészséges táplálkozás, a kutatás csupán a napszakhoz időzített fogyókúra mítoszát dönti meg. Fotó: Pexels

Ebbe az energiahasználatba beletartozik, hogy a testünk hány kalóriát fogyaszt, amikor pihen, mozog vagy vizet fogyaszt. Amennyiben ezekkel a mutatókkal tisztában vagyunk, úgy megtudhatjuk a szervezetünk teljes napi energiafogyasztását.

Ami még érdekes, hogy a vércukor, az inzulin és a lipidek napi szintjében sem mutatkozott változás, pedig e mutatók módosulása a vérben mindig az anyagcsere megváltozásához köthető.

 

Csak az alanyok étvágya változott

A kutatók megállapításai megegyeznek a rövid távú (1–6 napos) felmérések eredményeivel, ahol a vizsgált személyek laboratóriumi körülmények között élnek (egy szűkös szobában, amely alapszükségletekkel van felszerelve) a vizsgálat elejétől a végéig. 

A kutatások együttesen azt sugallják, hogy az a mód, ahogyan testünk reggel és este feldolgozza a bevitt táplálékot, nem befolyásolja a fogyást.

Az Aberdeen és a Surrey egyetemek által irányított kutatásban azonban volt egy egyedi nézőpont, amelyben valódi változás következett be. Az alanyok bevallása szerint az étvágyuk megváltozott a különböző méretű reggelik és vacsorák hatására. 

Akik nagy reggelivel kezdték a napot, azok kevésbé voltak éhesek a nap folyamán, így ez az étkezési szokás azoknak lehet kedvező, akik szeretnének fogyni, mert képesek lesznek kontrollálni az étvágyukat és kevesebbet fognak enni.

A fogyókúra szempontjából mindegy, mikor visszük be a legtöbb kalóriát a nap folyamán. Fotó: Pexels

Mint minden kutatásnak, ennek is megvoltak a korlátai, mivel az alanyokon csupán négy hétig teszteltek egy adott étkezési szokást. A korábbi kutatások mutatták a legnagyobb kilengést a korai és az esti órában bevitt kalóriák hatásáról négy hét alatt. Ugyanakkor a tény, hogy sem a bevitt, sem az elégetett kalóriák nem változtak a kutatás ideje alatt, arra enged következtetni, hogy nagy valószínűséggel a testsúly akkor sem változott volna, ha a kísérlet tovább tart.

A résztvevők egyébként kiválaszthatták, hogy az egyes étkezéseket mikorra időzítik, de ezek között elhanyagolható különbség volt.

A fogyókúra napszakhoz való igazításának módszere megmarad egy érdekes kutatási területnek, valamint már kimutatható, hogy aki ügyel az időzítésre az étrendjében, az egyre egészségesebb lehet. Ugyanakkor az, hogy mikor fogyasztjuk el a legtöbb kalóriát a nap folyamán bizonyítottan nincs hatással a fogyókúránkra, ellentétben azzal, ahogyan azt régóta gondoltuk.
 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.