Ezekkel az őszi zöldségekkel védhetjük leginkább a szemünket

Az őszi szezonális zöldségek bővelkednek az immunrendszert kiválóan támogató vitaminokban, ásványi anyagokban.

Forrás: Origo.hu2022. 10. 15. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy beköszöntenek az esős, őszi napok, egyre jobban esik bekuckózni az otthonunk melegébe, és egyre jobban esnek a testet-lelket melengető ételek is. Ráadásul az őszi szezonális zöldségek bővelkednek az immunrendszert kiválóan támogató vitaminokban, ásványi anyagokban, és nem mellesleg a szemünk egészségéhez is hozzájárulnak – olvasható az Origo cikkében.

Hosszú távon azzal tehetünk legtöbbet szemünk egészségéért, ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk. Különösen fontos, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, mert ezek tele vannak olyan értékes vitaminokkal, mint az A-, C-, E-vitamin és a cink. Ezek mindegyike különösen előnyös a szemünknek, segítenek fenntartani a látásért felelős szervünk működését, megvédik a káros fényektől, valamint csökkenthetik az életkorral összefüggő degeneratív betegségek kialakulásának kockázatát

– mondja Bíró Bettina, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Az ősz ebből a szempontból maga a kánaán. A piacok és a boltok polcai olyan zöldségektől roskadoznak, amelyek tartalmazzák a szükséges vitaminokat.

  • Leveles zöldek: A sötét leveles zöldek az őszi szezon nagy jolly jokerei, hiszen olyan kulcsfontosságú tápanyagokat tartalmaznak, mint a lutein és a zeaxantin. „A lutein és zeaxantin beépülve semlegesíti a retinában lévő szabadgyököket. Ezáltal mérsékelheti a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát, ami az időskori látásvesztés egyik fő okozója” – folytatja Bíró Bettina. Mivel a szervezet nem tudja előállítani a szükséges luteint, fontos, hogy a leveles zöldeket, például a spenótot, a kelkáposztát vagy a fodros kelt építsük be az étrendünkbe. De egyre több helyen kaphatunk mángoldot és pakchoi-t is. Bátran próbáljuk ki ezeket az újdonságokat! Olívaolajon, fokhagymával párolva mindkettőt tálalhatjuk például – az A-vitaminban szintén bővelkedő – csirkemáj mellé.
  • Brokkoli és kelbimbó: Ezek az őszi zöldségek tele vannak C-vitaminnal, aminek megfelelő mennyiségű beviteléről nem csupán az őszi meghűlések gyakorisága miatt szükséges gondoskodnunk. A C-vitamin ugyanis jelentősen csökkentheti a szürkehályog kialakulását. A C-vitamin bevitele brokkolit és kelbimbót fogyasztva sokkal hasznosabb, mint ha például narancslevet innánk, ami tele van cukorral. Tudjuk, hogy a kelbimbó nem feltétlenül szerepel mindenki kedvenc zöldséglistáján, havonta legalább egyszer mégis érdemes beiktatni az étrendünkbe, a többi zöldféle mellé.

Mindig kiegyensúlyozottan, változatosan alakítsuk ki az étrendünket. A felsorolt zöldségek túlfogyasztása önmagában nem csodaszer, kombinált fogyasztásuk azonban hozzájárulhat szemünk egészségének megőrzéséhez.

Ha a felsorolt betegségek, elváltozások valamelyikét érzékeljük magunkon, esetleg diagnózisunk is van a problémáról, akkor mindenképp kövessük szemész szakorvosunk javaslatait, ne próbáljuk kizárólag diétával kezelni a már kialakult kórképet. Az említett ételek kiegyensúlyozott fogyasztása a megelőzésben bír fontos szereppel – zárja Bíró Bettina.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.