Zöld tea – legjobb a diétához
Sajátosan nyers íze miatt sokan kevésbé kedvelik, pedig a zöldtea a forró italok királynője, hihetetlenül egészséges – olvasható az Diéta és Fitnesz cikkében. Valójában azért zöld, mert hozzá a frissen szedett tealeveleket beavatkozás nélkül szárítják. Így a levelek maradéktalanul megtartják értékes anyagaikat, vagyis azokat a polifenol és flavonol származékokat, melyek antioxidáns hatásuk révén lassítják a szervezet öregedésével járó folyamatokat.
Tudni kell a zöldteáról, hogy csökkenti a szív-és érrendszeri illetve a daganatos betegségek kockázatát.
Kiváló segítség fogyókúra esetén is, mivel nehezíti a zsírsavak és a koleszterin felszívódását. Mindemellett a zöldtea kitűnő frissítőszer, erről a benne lévő koffein (tein) gondoskodik.
Így készítsük:
A tealevelekre öntsünk 70-80°C fokos vizet, és legföljebb másfél percig áztassuk. A kivett filtert másodszorra, de akár harmadszorra is leönthetjük – így lágyabb zamatú teát kapunk. A zöld tea akkor mutatja meg magát igazán, ha nem édesítjük.