Így készítsük el jól a különböző teafajtákat

Egy ősrégi kínai mondás szerint a tea a hosszú élet itala. Így aztán fontos, hogy minden nap igyunk belőle.

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 10. 10. 15:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zöld tea – legjobb a diétához

Sajátosan nyers íze miatt sokan kevésbé kedvelik, pedig a zöldtea a forró italok királynője, hihetetlenül egészséges – olvasható az Diéta és Fitnesz cikkében. Valójában azért zöld, mert hozzá a frissen szedett tealeveleket beavatkozás nélkül szárítják. Így a levelek maradéktalanul megtartják értékes anyagaikat, vagyis azokat a polifenol és flavonol származékokat, melyek antioxidáns hatásuk révén lassítják a szervezet öregedésével járó folyamatokat. 

Tudni kell a zöldteáról, hogy csökkenti a szív-és érrendszeri illetve a daganatos betegségek kockázatát. 

Kiváló segítség fogyókúra esetén is, mivel nehezíti a zsírsavak és a koleszterin felszívódását. Mindemellett a zöldtea kitűnő frissítőszer, erről a benne lévő koffein (tein) gondoskodik.

Így készítsük:

A tealevelekre öntsünk 70-80°C fokos vizet, és legföljebb másfél percig áztassuk. A kivett filtert másodszorra, de akár harmadszorra is leönthetjük – így lágyabb zamatú teát kapunk. A zöld tea akkor mutatja meg magát igazán, ha nem édesítjük.

 

Fekete tea – örök klasszikus

A frissen szedett tealevelek fermentálásával – erjesztésével – majd szárításával készül. Főzete a zöld teáéhoz képest más szín és ízvilágot ad, de egészségre gyakorolt hatása hasonló. Polifenoljai lassítják a sejtek öregedését és korlátozzák a koleszterin felszívódását a vérben. 

A teában lévő fluor erősíti a fogzománcot és véd a fogszuvasodástól. 

Koffein (tein) taralmának köszönhetően igazi reggeli ébresztő, napközben is felfrissít, élénkít.

Így készítsünk:

A teafüvet 3–5 percig áztassuk 100°C fokos vízben. 3 perc szükséges a gyengébb, 5 perc pedig az erősebb teához. Az erősebb változat gazdag, telt zamatához érdemes kipróbálni a tejet vagy a tejszínt.

 

Rooibos tea – az egészség és szépség itala

Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és flavonoidokat, közismert szabadgyök-megkötő, védi az erek falát és fiatalítja a bőrt. Ezen kívül görcsoldó hatású, és enyhíti az élelmiszerallergia okozta tüneteket. Más teához képest kiugróan nagy mennyiségű vasat tartalmaz, ez kiemelten fontos gyermekek és várandós nők esetében. 

Teljesen koffeinmentes, sőt segíti a pihentető alvást, így este is bátran fogyasztható, kitűnő folyadékpótló ital.

Így készítsük:

Forrázzunk le csészénként 1/2 teáskanálnyi rooibos teafüvet, majd 2 perc után szűrjük le. Citromszelettel ízesítve, esetleg tejjel a legfinomabb. Mivel aromájában föllelhető egy édes-balzsamos vonulat, édesíteni nem is kell. A zöld teához hasonlóan a rooibosból is 2-3 főzet készíthető.

 

Gyümölcstea – kicsiknek és nagyoknak

Igazi frissítő, üdítő, akár melegen, akár jegesen fogyasztjuk. Legnagyobb érdeme, hogy kiváló folyadékpótló ital. Ha belegondolunk, nem könnyű naponta meginni az előírás szerinti 2-3 liter folyadékot, és valljuk be, a víz egy idő után unalmas. 

Ekkor jöhet a gyümölcstea, mely nem tartalmaz koffeint és tartósítószert, így a gyerekeket is bátran kínálhatjuk vele, a nap folyamán bármikor. 

A legtöbb kevert gyümölcsteában csipkebogyó és hibiszkusz is található, ez a C-vitamin tartalmuk miatt fontos.

Így készítsük:

A teakeveréket 100 fokos vízzel forrázzuk le, majd 8-10 percig hagyjuk állni. Minimum ennyi idő kell, hogy az ízek kioldódjanak és összeérjenek. Élvezeti értékéből nem veszít hidegen sem, sőt kifejezetten finom jeges teát készíthetünk belőle.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.