időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Egy vitamin, ami segíthet az érelmeszesedés elleni harcban

Munkatársunktól
Forrás: Origo.hu
2022.12.31. 09:03 2022.12.31. 09:15
Egy vitamin, ami segíthet az érelmeszesedés elleni harcban

Egy hazánkban még kevéssé ismert vitamin segíthet abban, hogy a kalcium ne rakódjon le az erekben. A K2-vitamin fontos szerepét az érelmeszesedés elleni harcban egyre több orvosi kutatás erősíti meg.

Kiemelkedő orvosi felfedezés, hogy egy vitamin, mégpedig konkrétan a K2-vitamin, akadályozza a kalcium lerakódását az erekben, sőt egyre több bizonyíték azt mutatja, hogy akár vissza is fordíthatja az érelmeszesedést. 

A közelmúltban ismerték fel, hogy a K2-vitamin-hiány is felelős lehet az érelmeszesedés kialakulásáért.

„Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik a vezető halálokot, ezek pedig nagy részben az érelmeszesedés talaján alakulnak ki. Fontos tudni, hogy a szív- és érrendszeri betegségek sokáig tünetmentesek lehetnek, időnként egészen a legutolsó szakaszig, amikor bekövetkezik a váratlan, súlyos következményekkel járó esemény” – írta közleményben prof. dr. Gellér László, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika osztályvezető főorvosa, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja. ”Mindezért rendkívül fontos a megelőzés!"

A K2-vitamin ebben jelentős szerepet játszhat, tekintve az elmúlt évek során összegyűlt orvosi kutatások eredményeit.

Számos kutatás vizsgálta a K2-vitamin-bevitel és a szívbetegségek közötti összefüggéseket. Hogy csak néhányat említsünk, a 16 057 fős European Prospect-EPIC vizsgálatban azt találták, hogy a K2-vitamint nagyobb mennyiségben fogyasztók körében ritkábban fordul elő szívkoszorúér-betegség. A 4807 fős holland Rotterdam vizsgálatban a magasabb K2-bevitel jelentősen csökkentette egyes szívbetegségek kockázatát és a halálozást.

A spanyol PREDIMED vizsgálatban pedig azoknál, akik megnövelték a K2-vitamin-bevitelüket, alacsonyabb volt a bármely ok miatti halálozás kockázata.

Hogyan akadályozza a K2-vitamin az erek meszesedését?

Az érelmeszesedés során az egészséges, rugalmas verőerekben először kásaszerű anyag jelenik meg, amely kalciumlerakódás következtében megkeményedik, ún. meszes plakkokat hozva létre. Ezek a plakkok csökkentik az erek rugalmasságát, és akadályozzák a tápanyagok és az oxigén szervekhez való eljuttatását. Szervezetünkben egy MGP nevű fehérje feladata, hogy megakadályozza a kalcium lerakódását az erekben. Ez a fehérje megköti a vérben levő felesleges kalciumot, hogy ne rakódjon le az erek falában.

Ám ez a fehérje csak aktív állapotban képes elvégezni e rendkívül fontos feladatát, amihez K2-vitaminra van szüksége (ez a vitamin aktiválja a fehérjét).

Ha nincs elég K2-vitamin a szervezetünkben, akkor az MGP fehérjéknek csak egy része aktiválódik. Így az optimálisnál kevesebb fehérje lesz működőképes, és idővel kialakulhat az érelmeszesedés, az aorta- és szívbillentyű-meszesedés, stb. Ezen funkciója miatt a K2-vitamin abszolút alapvető fontosságú a szív egészsége szempontjából.

„Inaktív formájában az MGP fehérje a szív- és érrendszeri betegségek különböző formáival társul, beleértve a fokozott artériás merevséget, az erek és a billentyűk meszesedését, az inzulinrezisztenciát és a szívelégtelenséget, amelyek végső soron növelik a kardiovaszkuláris halálozást. A K2-vitamin pótlása erősen összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri eredmények javulásával az erek meszesedése és az artériás merevség módosítása révén. A klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a szívbetegek túlélése javult K2-vitamin-pótlással. Összefoglalva elmondható, hogy a K2-vitamin-pótlás ígéretes kiegészítő lehetőség a szív- és érrendszeri problémák kezelésében” — folytatja a kardiológus professzor.

Az eredeti cikk Elképesztő felfedezés: ez a vitamin menthet meg a szívhaláltól címmel olvasható az Origó.hu oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.