Egy vitamin, ami segíthet az érelmeszesedés elleni harcban

Egy, hazánkban még kevéssé ismert vitamin segíthet abban, hogy a kalcium ne rakódjon le az erekben.

Munkatársunktól
Forrás: Origo.hu2022. 12. 31. 9:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hazánkban még kevéssé ismert vitamin segíthet abban, hogy a kalcium ne rakódjon le az erekben. A K2-vitamin fontos szerepét az érelmeszesedés elleni harcban egyre több orvosi kutatás erősíti meg.

Kiemelkedő orvosi felfedezés, hogy egy vitamin, mégpedig konkrétan a K2-vitamin, akadályozza a kalcium lerakódását az erekben, sőt egyre több bizonyíték azt mutatja, hogy akár vissza is fordíthatja az érelmeszesedést. 

A közelmúltban ismerték fel, hogy a K2-vitamin-hiány is felelős lehet az érelmeszesedés kialakulásáért.

„Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik a vezető halálokot, ezek pedig nagy részben az érelmeszesedés talaján alakulnak ki. Fontos tudni, hogy a szív- és érrendszeri betegségek sokáig tünetmentesek lehetnek, időnként egészen a legutolsó szakaszig, amikor bekövetkezik a váratlan, súlyos következményekkel járó esemény” – írta közleményben prof. dr. Gellér László, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika osztályvezető főorvosa, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja. ”Mindezért rendkívül fontos a megelőzés!"

A K2-vitamin ebben jelentős szerepet játszhat, tekintve az elmúlt évek során összegyűlt orvosi kutatások eredményeit.

Számos kutatás vizsgálta a K2-vitamin-bevitel és a szívbetegségek közötti összefüggéseket. Hogy csak néhányat említsünk, a 16 057 fős European Prospect-EPIC vizsgálatban azt találták, hogy a K2-vitamint nagyobb mennyiségben fogyasztók körében ritkábban fordul elő szívkoszorúér-betegség. A 4807 fős holland Rotterdam vizsgálatban a magasabb K2-bevitel jelentősen csökkentette egyes szívbetegségek kockázatát és a halálozást.

A spanyol PREDIMED vizsgálatban pedig azoknál, akik megnövelték a K2-vitamin-bevitelüket, alacsonyabb volt a bármely ok miatti halálozás kockázata.

Hogyan akadályozza a K2-vitamin az erek meszesedését?

Az érelmeszesedés során az egészséges, rugalmas verőerekben először kásaszerű anyag jelenik meg, amely kalciumlerakódás következtében megkeményedik, ún. meszes plakkokat hozva létre. Ezek a plakkok csökkentik az erek rugalmasságát, és akadályozzák a tápanyagok és az oxigén szervekhez való eljuttatását. Szervezetünkben egy MGP nevű fehérje feladata, hogy megakadályozza a kalcium lerakódását az erekben. Ez a fehérje megköti a vérben levő felesleges kalciumot, hogy ne rakódjon le az erek falában.

Ám ez a fehérje csak aktív állapotban képes elvégezni e rendkívül fontos feladatát, amihez K2-vitaminra van szüksége (ez a vitamin aktiválja a fehérjét).

Ha nincs elég K2-vitamin a szervezetünkben, akkor az MGP fehérjéknek csak egy része aktiválódik. Így az optimálisnál kevesebb fehérje lesz működőképes, és idővel kialakulhat az érelmeszesedés, az aorta- és szívbillentyű-meszesedés, stb. Ezen funkciója miatt a K2-vitamin abszolút alapvető fontosságú a szív egészsége szempontjából.

„Inaktív formájában az MGP fehérje a szív- és érrendszeri betegségek különböző formáival társul, beleértve a fokozott artériás merevséget, az erek és a billentyűk meszesedését, az inzulinrezisztenciát és a szívelégtelenséget, amelyek végső soron növelik a kardiovaszkuláris halálozást. A K2-vitamin pótlása erősen összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri eredmények javulásával az erek meszesedése és az artériás merevség módosítása révén. A klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a szívbetegek túlélése javult K2-vitamin-pótlással. Összefoglalva elmondható, hogy a K2-vitamin-pótlás ígéretes kiegészítő lehetőség a szív- és érrendszeri problémák kezelésében” — folytatja a kardiológus professzor.

Az eredeti cikk Elképesztő felfedezés: ez a vitamin menthet meg a szívhaláltól címmel olvasható az Origó.hu oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.