A koplalással, szigorú megvonással járó diétákkal kapcsolatban a legtöbben már tudják, hogy a tartós siker kevésbé, a visszahízás azonban mindig garantált. A legfontosabb ugyanakkor minden fogyókúránál a reális célok kitűzése nemcsak kilókban, hanem időben is. A legcélravezetőbb, ha hetente egy kilogramm fogyást tervezünk. A trendszakértők idén a mediterrán, a DASH és a flexitáriánus diétát ajánlják, ezeket követve pedig a minőségi táplálékok fogyasztása mellett éheznünk sem kell.
Mediterrán diéta
A mediterrán diéta zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, diófélékben és olívaolajban gazdag, korlátozza ugyanakkor a feldolgozott élelmiszereket, a hozzáadott cukrot és a vörös húst. Tanulmányok igazolták, hogy a mediterrán diétát – ami nem egy szigorú szabályrendszer, inkább a friss, teljes értékű ételeket hangsúlyozó étkezési stílus – követő embereknél ritkábban fordulnak elő krónikus betegségek, köztük a szívbetegség és a rák.
A módszer követői a főétkezésekkor nem olasz tésztákat és a pizzát esznek, hanem a görögökhöz vagy a spanyolokhoz hasonlóan főként csirkét, halat, salátákat extra szűz olívaolajjal, illetve párolt zöldségekkel. A legfontosabb, hogy a tányér fele mindig zöldségekből álljon.
A diéta alatt lehet zöldségleveseket és időnként a vacsorához egy-egy pohár vörösbort is fogyasztani. Tilos viszont fehér lisztet és cukrot enni.