Divatos fogyókúrák 2023-ra

A pluszkilókkal küzdők folyamatosan keresik azokat a diétás módszereket, amelyekkel komolyabb erőfeszítés nélkül, mégis hatékonyan lefogyhatnak. A Híradó.hu cikkéből kiderül, hogy nem mindig a koplalás a legcélravezetőbb, ha fogyni szeretnénk.

Magyar Nemzet
Forrás: hirado.hu2023. 01. 01. 17:39
Obese Woman Measuring Weight Loss Progress
Obese Woman Measuring Weight Loss Progress Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koplalással, szigorú megvonással járó diétákkal kapcsolatban a legtöbben már tudják, hogy a tartós siker kevésbé, a visszahízás azonban mindig garantált. A legfontosabb ugyanakkor minden fogyókúránál a reális célok kitűzése nemcsak kilókban, hanem időben is. A legcélravezetőbb, ha hetente egy kilogramm fogyást tervezünk. A trendszakértők idén a mediterrán, a DASH és a flexitáriánus diétát ajánlják, ezeket követve pedig a minőségi táplálékok fogyasztása mellett éheznünk sem kell.

Mediterrán diéta

A mediterrán diéta zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, diófélékben és olívaolajban gazdag, korlátozza ugyanakkor a feldolgozott élelmiszereket, a hozzáadott cukrot és a vörös húst. Tanulmányok igazolták, hogy a mediterrán diétát – ami nem egy szigorú szabályrendszer, inkább a friss, teljes értékű ételeket hangsúlyozó étkezési stílus – követő embereknél ritkábban fordulnak elő krónikus betegségek, köztük a szívbetegség és a rák. 

A módszer követői a főétkezésekkor nem olasz tésztákat és a pizzát esznek, hanem a görögökhöz vagy a spanyolokhoz hasonlóan főként csirkét, halat, salátákat extra szűz olívaolajjal, illetve párolt zöldségekkel. A legfontosabb, hogy a tányér fele mindig zöldségekből álljon. 

A diéta alatt lehet zöldségleveseket és időnként a vacsorához egy-egy pohár vörösbort is fogyasztani. Tilos viszont fehér lisztet és cukrot enni.

DASH diéta

A DASH diéta – amely a magas vérnyomást igyekszik megállítani – alkalmazását egyre több egészségügyi szervezet is támogatja, ugyanis erről az étrendről bebizonyosodott, hogy elősegíti a fogyást, védi a szív egészségét, valamint csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség és a stroke kockázatát. Lényeges emellett az is, hogy viszonylag könnyen követhető, milyen ételekből mennyit kell fogyasztani. 

A módszert alkalmazók sok zöldséget, gyümölcsöt, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereket és kevés húst ehetnek, csökkenteniük kell ugyanakkor  a zsíros, koleszterindús és édes ételek fogyasztását, illetve el kell hagyniuk a fehér lisztet, a cukrot, az olajban sült ételeket, és csökkenteniük kell a só használatát.

 

Flexitáriánus diéta

A flexitáriánus szó a flexibilis és vegetáriánus összevonásából keletkezett, és nem teljesen húsmentes étkezést jelent, csak a húsfogyasztás csökkentését. Az ilyenfajta táplálkozás kifejezetten hatékony a vérnyomás csökkentésére, mert felére csökkenti a korábbi húsfogyasztást, és duplájára növeli az elfogyasztott zöldségek mennyiségét. 

A flexitáriánus diéta kedvezően hathat a középkorú felnőttek testsúlyproblémáira anélkül, hogy a vegán vagy vegetáriánus diéta szigorú szabályait be kellene tartaniuk. 

Kezdetben két húsmentes nap beiktatása is elegendő, de arra figyelni kell, hogy a hús helyett is minőségi fehérjéket fogyasszunk, és ne szénhidráttal pótoljuk azokat. A hüvelyesek például kiváló fehérjeforrások, az olajban sült ételeket azonban el kell hagyni.

Az eredeti cikk Búcsút mondhatunk a koplalásnak! Itt vannak a 2023-as év leghatékonyabb fogyókúrái a Híradó.hu-n olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123RF)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.