28 méteres jégfal várja a jégmászás iránt érdeklődő gyerekeket

A nem veszélytelen jégmászással biztonságos körülmények között is meg lehet ismerkedni, ha van olyan szerencsénk, hogy eljutunk a Karintiában fekvő Kötschach-Mauthen hegyi faluba – olvasható a Csupasport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 02. 10. 16:44
null
Jégmászás során az egyik legfontosabb eszköz a jégszekerce (amelyet a jégbe vájva felfelé lehet haladni) és a bakancsra erősített hágóvas Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jégmászás érdekes, de nem megfelelő felkészültséggel meglehetősen veszélyes téli sport. A felkészültségen és az ideális körülményeken van a hangsúly, ha ez a két feltétel adva van, nemhogy a profik, de a gyerekek is örömüket lelik a jégmászásban.

Jégmászás során az egyik legfontosabb eszköz a jégszekerce (amelyet a jégbe vájva felfelé lehet haladni) és a bakancsra erősített hágóvas
Fotó: FLICKR

A szülőknek nem mellékes, hogy biztonságos keretek között tegyék próbára magukat a gyerkőcök. Erre ad lehetőséget egy karintiai falu, Kötschach-Mauthen, ahol 28 méteres jégmászófalon kísérletezhetnek.

Fontos a szín

Az idézett cikkben az oktató Hannes Lexer beszélt arról, hogy a jég színe fontos információkat ad annak minőségéről is. A fehér jég például korántsem olyan jó, mint amilyennek gondolnánk, mert levegős lehet, ellenben a kékes jég stabil, így remek a mászáshoz.

A krone.at két jégmászásra vágyó fiatal első, egészen sikeres ismerkedésén keresztül mutatja meg a különleges helyet. A sokakat a bécsi Szent István katedrálisra emlékeztető mautheni torony 1999 óta várja a kalandra vágyókat. Azóta többször rendezték meg itt az osztrák jégmászók bajnokságát, és bár eredetileg vasárnap is klubviadalt szerveztek volna, a legfrissebb információk szerint az végül elmarad.

„A jégmászáskor ugyanúgy betartjuk a koronavírus-járvány miatt kötelezően előírt távolságot, szóval mindenkit vár a Mauthen”

– mondta a mautheni „Jegesmedve”, Sepp Lederer, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy 1999 szilveszterén először felmászhattak a monstrumra.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Az Antarktiszon is futna Szilágyi Zoltán, a magyar Jégember

Az Antarktiszon is futna Szilágyi Zoltán, aki hagymával, hideg kövön mezítláb meditálással és mozdulatlanul vett hideg vizes fürdővel is készül a válogatott kínzásoknak tetsző kemény kihívásaira – olvasható a Csupasport cikkében.

„Sokkal hidegebbre vágytam” – a múlt héten fagypont alatt mezítláb futó Szilágyi Zoltán még csak elégedett sem volt azzal, hogy az ország leghidegebb településének tartott Zabaron mínusz három fok volt, amikor cipő nélkül, csak rövidnadrágban nekivágott a félmaratoni távnak.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.