Fokozzuk az emésztésünket chia géllel

A chia mag népszerű összetevője a zöld turmixoknak, és gyakran készítünk belőle pudingot is. A chia magok aprók, viszont szuperételnek számítanak, tehát sokkal több minden rejlik bennük, mint gondolnánk – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 04. 10. 11:14
chia
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi a chia mag?

A chia mag tápanyagban gazdag alapanyag, az Ómega-3 zsírsavak legjobb forrása. Gazdag antioxidánsokban, sok benne a vas, a kalcium és a rost is. Más magvaktól eltérően gyorsan felszívja a vizet, így lesznek gélszerű állagúak.

A kis szürkés-feketés magokból kiváló pudingot készíthetünk, illetve szuper választás akkor is, ha smoothiet, zabkását vagy akár desszertet csinálunk.

A chia magokban található élelmi rostok jót tesznek az emésztésnek. Két evőkanál chia magban összesen 10 gramm rost található. Hosszabb ideig érezhetjük magunkat jóllakottnak, ha beépítjük az étrendünkbe.

A további egészségügyi előnyeiről már nem is beszélve! Segítheti a fogyást, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, erősítheti a csontokat, stabilizálhatja a vércukorszintet és csökkentheti a testben a gyulladásokat.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Chia magos gél

A magot könnyű beépíteni az étrendünkbe. A legkézenfekvőbb formája a chia magos gél, amelyhez mindössze víz és chia mag kell. Ha ízletesebbé akarjuk tenni,

adhatunk hozzá citrusokat vagy mézet is.

Hogyan készítsük el?

Nagyon egyszerű.

Adjunk ¼ csésze chia magot 1 bögre vízhez. Várjunk, míg a magok felszívják a vizet, és használjuk fel a chia gélt. Hozzáadhatjuk a joghurtokhoz, zabkásához, desszertekhez, turmixokhoz. De tehetünk egy-két evőkanállal egy bögrébe, felönthetjük teával, gyümölcslével vagy vízzel, és megihatjuk így is.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

A GOLO-diéta: tényleg érdemes kipróbálni?

Ez a rövid távú fogyókúrás program az egyik legdivatosabb étrend volt pár éve, az elmúlt időszakban pedig újra felkapták, ám nem biztos, hogy valóban megérdemli a hírnevét…

Az eredeti GOLO-diéta orvosok, gyógyszerészek és táplálkozási szakemberek által került kialakításra, állításuk szerint „átfogó kutatás” elvégzése után. E szerint a fogyáshoz nem szükséges sem kalóriaszámlálás, sem „diétás ételek” fogyasztása – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

Az étrend, ígérete szerint, az inzulin szervezetre gyakorolt hatásának befolyásolásával, a hormonális egyensúly beállításával és az anyagcsere helyreállításával egy 30, 60 vagy 90 napos étrenden keresztül hatékonyan segít a fogyásban. Ennek része a csökkentett kalóriabevitel, a kisebb adagok fogyasztása, a feldolgozott élelmiszerek bevitelének korlátozása és persze a napi testmozgás.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.