Hévíz: Bizakodással várt változások a szorult helyzetben

Tavaly 1,2 millió vendégéjszaka volt a 4500 lelkes városban, most pedig kihaltak az utcák.

Forrás: szabadfold.hu2021. 01. 10. 10:30
null
Kihalt utcák, néma közterek – ez sajnos a valóság Forrás: Kállai Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem is olyan természetes, hogy csak úgy jönnek a turisták, és ebből meg is lehet élni. A koronavírus-járvány ezzel szembesítette a vendéglátók többségét, települések és magánszemélyek küzdenek a túlélésért. Így van ezzel Hévíz is, ahol tavaly 1,2 millió vendégéjszaka volt a 4500 lelkes városban, most pedig kihaltak az utcák – írja a Szabad Föld.

– Éljük túl, most az egészségünk a legfontosabb – mondja Graeser Józsefné, aki 20 éve napról napra kinyitja Bőrvilág nevű picinyke butikját, ahol leginkább táskákat árul.

Imádja a vásárlókat, a forgatagot, de már nem kesereg a sanyarú idei év miatt, inkább a következőre koncentrál.

Graeser Józsefné bizakodó, mert aznap eladott egy táskát
Fotó: Kállai Márton

– Az egész világot sújtja a járvány, nem csak engem. Túléltük a gazdasági válságot, aztán azt is, hogy a plázák elszipkázták a vásárlóink nagy részét. Majd csak lesz valahogy. Kedden volt egy vevőm, és ez már jó jel – számol be a heti forgalmáról a meglehetősen csendes sétálóutcában. Hévíz frekventált részén van a kis üzlet, közel a tófürdőhöz, könnyű elképzelni, mekkora tömeg hullámzott itt, amikor a turisták szabadon utazhattak a világban. Amikor még nyoma sem volt a járványnak, és soha nem gondoltuk volna, hogy életünk szerves része lesz a maszk.

Zárva van a közeli ajándék- és a ruhabolt, még a fodrászat és a marcipánbolt is, mintha az emberek már nem is vágatnák a hajukat, és nem fanyalodnának rá időnként egy kis édességre. Az egyik bank előtt „kígyózik a sor”, pontosabban áll három-négy ember, ami a város mostani hangulatában tömegnek számít. Átsétálunk a szomszédos utcába, hátha biztatóbb jeleket látunk, ami a forgalmat illeti, de csalódnunk kell.

– Jöjjenek csak, végre látok embereket – invitál beljebb Mörkné Győrvári Henriette vadász- és sportruházati üzletébe. – Mindennap kinyitok, ahogyan csaknem 30 üzlettulajdonos az utcában. Erre mentálisan is szükségünk van. A tavaszi korlátozások alatt be kellett zárnunk, de én akkor is mindennap sétáltam egyet a környéken.

A városban szinte mindenki a turizmusból él, a járvány alatt ismertük fel, hogy a vendégért össze kell fognunk.

Megalakítottuk a Hévízi Kereskedőkért Egyesületet, talán könnyebb lesz, ha együtt lépünk fel az érdekeinkért. Minden hónapban ki kell fizetnünk a helyiségek bérleti díját, a járulékainkat, ezért meg kell győznünk az embereket, hogy a bevásárlóközpontok helyett most ide jöjjenek vásárolni. Legalább addig, amíg nem éled újra a turizmus. Két 15 éves gyereket nevelünk a férjemmel, még másfél-két hónapnyi tartalékunk van.

Hévízen szinte minden négyzetcentiméter a vendéglátásra és a turizmusra épül, a helyiek rémálmaikban sem gondolták volna, hogy egy járvány lesz az, ami megtépázza mindennapi életüket és egzisztenciájukat.

A 4500 lelkes Zala megyei település évek óta az egyik leggyorsabban fejlődő európai kisváros, a világ legnagyobb, fürdésre is alkalmas termáltava a Hévízi-tó. Ehhez hasonló csak Új-Zélandon található, de annak 50 Celsius-fokos vízhőmérséklete nem alkalmas sem fürdésre, sem gyógyászatra.

Kihalt utcák, néma közterek – ez sajnos a valóság
Fotó: Kállai Márton

A helyi víz gyógyító hatását meglehetősen korán, már a római korban felfedezték, mígnem 1795-ben gróf Festetics György, a térség földbirtokosa felismerte, hogy a birtokán lévő hőforrás megfelelő lehet a nyugat-európai fürdővárosokhoz hasonló gyógyfürdőhely kialakítására. A következő évszázadban a „tükörfürdőkbe” az akkori polgárok, nemesek jártak, míg a patakmederben az egyszerű nép fürdött.

A hely felvirágzását jól mutatja, hogy az 1860-as években már kilencezernél több fürdőjegyet adtak el nyaranta, majd 1905 és 1930 között a térség elismert fürdőhelye lett, ez a népszerűség évente 16 ezer vendéget jelentett. A világháborút követő államosításokkal megkezdődött az állami üdültetés időszaka, létrehozták a Hévízi Állami Gyógyfürdőkórházat, itt készült el az ország legmodernebb balneoterápiás gyógyászati központja.

A ’70-es években minden képzeletet felülmúlt a turizmus, évente másfél millióan fordultak meg Hévízen. Évtizedeken keresztül, akik meghallották a város nevét, rögtön a reumára és az idős betegekre asszociáltak.

– Ez az, amin változtatni szeretnénk, hiszen Hévíz ennél többet tud adni. A koronavírus-járvány felgyorsította ezt a törekvésünket, de már korábban elkezdődött a koncepcióváltás – állítja Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – A város 20-30 kilométeres körzetét, a Zalai-dombvidéket és a Balaton nyugati csücskét is szeretnénk vonzóvá tenni. Egyre több a környezettudatos, aktív pihenésre vágyó turista, a gyógyvízen, gyógykezelésen túl a 65 év felettiek szeretnének más szolgáltatásokat is igénybe venni.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.