Így válassza ki a tökéletes pezsgőt az ünnepekre

A berögzült szokások nehezen változnak: a magyarok legtöbbje még mindig csak ünnepek alkalmával fogyaszt pezsgőt, van, aki szinte csak szilveszterkor koccint. Szokolai Máté, a Champagneshop.hu online kereskedés alapítója olyan pezsgőket ajánl, amik egy évre emlékezetesek lehetnek – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 12. 24. 18:37
null
Ünnepi ital, nem csak ünnepekre Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokolai Máté ugyan egyike a legnagyobb hazai pezsgőrajongóknak, de megérti azokat is, akik ódzkodnak a habzó boroktól, távol tartják maguktól a gyöngyöző pezsgőt.

20 évesen szilveszterkor volt szerencsém Dom Perignont kóstolni, és szégyenszemre, kiköptem, nem ízlett. Az embernek a pezsgőhöz fel kell nőnie, be kell érnie – vallja.

A pezsgőkkel való ismerkedés számtalan tétel végigkóstolásával jár, hogy mára igazi szakemberként adhasson tanácsot. „Ünnepi ital a pezsgő, éppen ezért nem kizárólag ünnepi alkalmakkor fogyasztható: a jelenlegi szürke hétköznapokat is képesek feldobni az aranyló vagy éppen rózsaszínes buborékok, az illat- és ízélmény pedig a mennyországba emel.„

Pezsgőválasztáskor sokan bátortalanok: Menjek biztosra egy nagynevű márkával, vagy válasszak a címke alapján? Egyáltalán van jó vagy rossz pezsgőválasztás? Nem lóg-e ki a választott márka fel vagy le a társaságból? Ha ajándékba visszük, nem szorítja-e háttérbe a vendéglátó erőfeszítéseit? Kell-e szégyenkezniük az édes pezsgő rajongóinak a száraz hívők társaságában, és fordítva? Szokolai Máté azonban óva int mindenkit attól, hogy mások ízlésének rendelje alá saját választását.

Egy meggyőződéssel képviselt választás, egy őszintén adott ajándék többet ér, mint egy szakértő ajánlásának szolgalelkű elfogadása. Mindazonáltal, ha valaki egy évben csak egyszer fogyaszt pezsgőt, akkor merjen magával szemben nagyvonalú lenni, mindenki a maga pénztárcájához mérten, azt az egy alkalmat ne egy alacsony vagy közepes minőségű pezsgőre pazarolja.

– Szokolai számára a palackban érlelt pezsgők előnyt élveznek a hétköznapi ünnepnapokon, a karácsonyi és újévi időszakban, így az alábbi kínálóba is ezekből választott.

Ünnepi ital, nem csak ünnepekre
Fotó: Pexels

Kezdjük egyből Magyarországgal, ahol a Kreinbacher pincészetnek köszönhetően ténylegesen világszínvonalú pezsgőket tudunk kóstolni.

A Kreinbacher a szakemberek szerint immár évek óta a magas minőséget képviseli, és a kevésbé szakavatottaknak is jól érezhető különlegességet nyújt, ráadásul a többség számára is elérhető árakon.

Amit mindenképpen érdemes megkóstolni, és az ünnepek alatt szinte kötelező egyet a hűtőben tartani, az a Brut Classic, a játékos toastos jegyekkel, mégis szép gyümölcsökkel, igazi klasszikus Methode Traditionelle – javasolja Szokolai.

A nők körében sokkal inkább a Rosé Brut talál majd kedvezőbb fogadtatásra, hiszen míg előbbi kifejezetten férfias ital, addig a Rosé komplexitása kifejezetten nőies, gyümölcsössége és fűszeressége okán buja és játékos.

Hazai pincészetek közül az elmúlt években talán a Sauska fejlődött a leglátványosabban pezsgők terén.

A Rosé Extra Dry nagy favorit tud lenni a családban, minden korosztály és minden résztvevő kedvencévé válhat.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.