Megduplázták a ragadozó halak tilalmi idejét a Balatonon

A tilalom kiterjed a fogásukhoz szükséges módszerekre is.

Forrás: MW2021. 01. 15. 13:35
null
Balatonmriafrd, 2019. jlius 21. Horgsz a Balatonnl, a balatonmriafrdi kikt mljnl 2019. jlius 21-n hajnalban. MTI/Varga Gyrgy Fotó: Varga György Forrás: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február elsejétől új horgászrend lép életbe a Balatonnál, ami a ragadozó halak fogási tilalmi idejét megduplázza, a gyerekhorgászatban könnyítést hoz, a szemetelést viszont szigorúbban bünteti – közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője csütörtökön.

Nagy Gábor elmondta: már kaphatók az idei balatoni horgászjegyek, amelyek ára nem változott tavaly óta. Komoly könnyebbséget jelenthet, hogy a több oldalas területi jegyeket nem kell a jövőben kinyomtatni, és felmutatni a helyszínen, a halőrök a horgászkártyák száma alapján is tudnak ellenőrizni – írja a Veszprém megyei hírportál, a veol.hu.

A korábban 41 pontos balatoni horgászrend 67 pontossá válik. A változások egy része formai, igazodva a jogszabály-módosításokat is figyelembevevő MOHOSZ (Magyar Országos Horgász Szövetség) előírásaihoz, és egységesítve a különböző vizek horgászrendjeinek logikáját – ismertette az ágazatvezető, hozzátéve ugyanakkor, hogy a módosítások között több érdemi, csak a Balatonnál bevezetésre kerülő pont is van.

Február elsejétől új horgászrend lép életbe a Balaton
Fotó: MTI/Varga György

A legfontosabbak között említette, hogy a ragadozó halak – süllő, balin, csuka, kősüllő és sügér – korábban egy hónapig tartó fogási tilalmi ideje ettől az évtől két hónapig, március 1-jétől április 30-ig fog tartani. A tilalom kiterjed a fogásukhoz szükséges módszerekre is.

Új szabály az is, hogy a kifogott és megtartott halakat legfeljebb 48 óráig lehet életben tartani.

A 14 év alatti gyerekeknek 1500 forintért vásárolható éves horgászjegy ezentúl nemcsak a parton lesz érvényes, hanem vízen is (csónakról, vitorlásról), amennyiben általános horgászjeggyel rendelkező felnőtt kíséretében pecáznak.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Neves alkotók művei is előkerültek a keszthelyi Balatoni Múzeum raktárából

Több mint tízezer műalkotást néznek át a Balatoni Múzeum szakemberei ezekben a hetekben, hiszen megkezdődött a képzőművészeti és kisgrafikai gyűjtemények felülvizsgálata. Neves alkotók műveit és kultúrtörténeti szempontból különleges alkotásokat is rejtenek a raktárak.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.