Neurológiai betegségek, amelyek leggyakrabban érintenek fiatal nőket

A neurológiai betegségek többsége szinte bármely életkorban előfordulhat, azonban vannak olyan kórállapotok, melyek eltérő gyakorisággal és tünetekkel jelentkezhetnek a fogamzóképes korosztályban. Nők esetén az egyes neurológiai kórképek fiatalabb életkorban, igen változatos tünetekkel léphetnek fel és akár életveszélyes állapotot is eredményezhetnek. Éppen ezért fontos tisztában lenni a fiatal nőket gyakrabban érintő neurológiai kórképekkel és tüneteikkel – írja a gyogyzona.hu.

Forrás: gyogyzona.hu2021. 07. 31. 16:02
null
A fejfájás okait sokszor lehetetlen pontosan feltárni Forrás: unsplash

Migrén

A neurológiai betegségek közül a fejfájás az egyik leggyakoribb idegrendszeri panasz, mellyel az orvost felkeressük. Az elsődleges fejfájások közül nők esetében a migrénes fejfájás háromszor gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál és korábbi életkorban is kerül diagnosztizálásra.

Ennek oka nagy valószínűséggel a nők szervezetében ciklikusan bekövetkező hormonális változásoknak köszönhető, melyet alátámaszt, hogy menopauza után, a változó korban rendszerint csökkennek a migrénes panaszok és számtalan nő szenved ún. menstruációs migrénben. A hormonális fogamzásgátlók szedése ellentétes hatásokkal bírhat: egyes nőknél javítják, míg másoknál rontják a migrén tüneteit. A terhesség is hatással lehet a panaszok súlyosságára, egyes nők a migrénes tünetek csökkenéséről számolnak be várandósság alatt.

Szklerózis multiplex (SM)

A központi idegrendszert érintő autoimmun betegségek közül a szklerózis multiplex (SM) a leggyakoribb betegség, melynek tünetei 20–40 éves korban jelentkeznek először. Az SM hazánkban kb. 8000–10000 embert érint és háromszor gyakrabban fordul elő nőkben, mint férfiakban. Magyaroroszágon többféle gyógyszer is elérhető, mellyel sikeresen és hatékonyan kezelhető az SM, éppen ezért fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az időben történő, megfelelően beállított kezeléssel az SM, mint diagnózis ma már nem egyenlő a tolószék víziójával, tehát tévhit, hogy minden szklerózis multiplexben szenvedő betegnek tolószékre lesz szüksége.

A fejfájás okait sokszor lehetetlen pontosan feltárni
Fotó: unsplash

Agyi vénás keringészavar

A sinus thrombosis, vagy agyi vénás trombózis a stroke egy ritka formája, amely súlyosabb esetekben akár életveszélyes állapot kialakulását is eredményezheti. A betegség előfordulása gyakoribb nőknél és korábbi életkorban jelentkezhet, mint férfiaknál. A sinus thrombosis az esetek 60%-ában 20–35 éves korban jelentkezik és kialakulásának hátterében leggyakrabban olyan tényezők állnak, melyek növelik a vér alvadékonyságát.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.