Az ATV és a függetlenség

Ma már egy nyeretlen kétéves sem dől be annak az ostobaságnak, hogy a balliberalizmus maga a megtestesült független-objektivitás.

2020. 10. 26. 15:05
DONÁTH Anna Júlia; JAKAB István
Budapest, 2020. július 14. Donáth Anna Júlia, a Momentum EP-képviselõje felszólal a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekrõl szóló kormánypárti javaslat vitáján az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. július 14-én. Mögötte Jakab István, a parlament fideszes alelnöke. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képzeljék el, hogy az ATV-ben van egy Öt című műsor, és ebben a műsorban hetente egyszer egy hölgy kérdezget mindenféle aktuális kérdésekről négy személyiséget. A műsor pedig azt az érzést kelti magáról, hogy szereplői legalábbis nem fizetett pártemberek, sőt leginkább független-objektív-tárgyilagos-semleges személyiségek.

Eddig ez több mint nagyszerű.

Ám egyszer csak, ó, mily borzalom, kipattan egy hír, hogy az egyik független-objektív szereplő, Ceglédi Zoltán politikai elemző ez év elejétől Donáth Annának, a Momentum európai parlamenti képviselőjének dolgozik tanácsadóként.

Mégpedig havi bruttó 865 ezer forintért.

Na, ez az a drámai pillanat, amikor azt gondolná az ember, hogy az ATV vezetősége vesz egy nagy levegőt, sőt még nyel is egyet (kiszárad a száj ilyenkor), és szépen megkéri arra Ceglédi Zoltán függő-szubjektív momentumos személyt, hogy kellő gyorsasággal hagyja el az Öt című műsor hitelességben kissé megbillenő hajóját.

Az ember persze sok mindenre gondol, ha nem balliberális. Például arra is, hogy ha a tévé vezetése megtudja, hogy egy állandóan foglalkoztatott szereplője „nem bontotta ki a valóság minden részletét”, vagyis elhallgatott egy lényeges körülményt önmagával kapcsolatban, akkor ezt nem hagyja válasz nélkül. De az ATV vezetősége nem lépett.

Ugyanis a kipattant hír után következő, előző heti Ötben – amibe néha belepillantok – ismét ott virított Ceglédi, mintha mi sem történt volna.

Egyébként valóban nem történt semmi különös, csak annyi, amit eddig is tudtunk: az ATV-ben a gyakran megjelenő független-objektív-semleges-tárgyilagos nyilatkozók nem mások, mint Gyurcsány–Donáth–Dobrev–Jakab–Kunhalmi–Tordai-hívő, Orbán-gyűlölő balliberálisok. Ennyire semlegesek! Van közöttük, akit igazán mély, következetes és megkérdőjelezhetetlen gyűlölet vezet, és a pénz sem érdekli, s van közöttük, akiket valakik a ballib oldalról még meg is fizetnek. Ceglédit mindenesetre foglalkoztatja egy párt. Amivel nincs semmi gond, de a tény elhallgatásával annál inkább. Az pedig, hogy az ATV simán lenyeli ezt a történetet, mindenesetre meglepő: így kissé komolytalanná vált a műsor „független-objektivitása”.

Tisztázzuk tehát: nem azzal van a baj, hogy ideológiailag, értékalapon és világnézetileg elkötelezett személyek elemeznek, nyilatkoznak a médiumokban, így például az ATV-ben, sőt a mai korban politikailag totálisan megosztott hazai közéletben ez szinte természetesnek tekinthető. Azzal van a baj, ha e téren sumákolás zajlik, ha egyes szereplők nem tisztázzák adott esetben egzisztenciális kötődésüket egy párthoz vagy politikai szervezethez, s ha mégis kiderül ez, akkor sincs következménye a dolognak.

Ma már egy nyeretlen kétéves sem dől be annak az ostobaságnak, hogy a balliberalizmus maga a megtestesült független-objektivitás, ami még akkor is megkérdőjelezhetetlen, ha az embert éppen egy kozmopolita, ultraliberális párt finanszírozza, mint Ceglédit. Ennyire azért senkit ne tartson ostobának sem Ceglédi, sem az ATV. Tényleg lejöttünk már a falvédőről.

Végül annyit még: Puzsér Róbertet, aki ennek a műsornak egyik szereplője, tehetséges embernek tartom, becsületére legyen mondva, tett fel egy kellemetlen kérdést Ceglédinek. De azért annyit mégis jeleznék neki innen a messzi távolból, hogy ha következetes akar lenni a maga által választott közéleti pozíciójához, akkor nem kellett volna esetleg mégiscsak azt mondania Ceglédinek: – Barátom, ha te így átvertél bennünket, akkor nem kellene valamit lépned ebben a helyzetben?

De ez nem hangzott el, s a kisded játékok pedig csak folynak, csak folynak, csak folynak tovább…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.