Megduplázták nyereségüket

A hagyományos halak mellett jövőre már újdonságként az amerikai kontinensről származó lapátorrú tokkal is megjelennek a piacon a rétimajori halászok.

BL
2012. 01. 14. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lévai Ferenc tájékoztatása szerint ezt multifunkcionális gazdálkodással, hazai és külpiacainak bővítésével érte el a társaság. A hazai halértékesítés növelése mellett ugyanis mintegy 70-80 millió forint értékben biohalat szállított Németországba, Ausztriába, illetve kisebb mennyiségben Szlovákiába.

A multifunkcionális gazdálkodást – 1300 hektáron tógazdálkodást, továbbá turisztikai, gasztronómiai tevékenységet – folytató cég bevételeinek jelentős részét fejlesztésre, innovációra költi. Fejlesztésre három év alatt félmilliárd forintot költött, illetve fordít a jövő év végéig. Egyebek között befejezte a telelő- és tárolótavak rekonstrukcióját, s nettó 51 millió forintért – 60 százalékos európai uniós pályázati támogatással – a tómunkálatokat segítő, s bérmunkában is hasznosítható mocsárjáró gépet vásárolt.

A cég az idén 200 millió forintot költ tórekonstrukcióra: az egyik halastó gát-, illetve lecsapolórendszerét korszerűsíti, s új szállítóeszközöket vásárol. A tervek szerint tavasszal halfeldolgozót és halárusító boltot is nyitnak. A feldolgozóból a székesfehérvári, illetve környékbeli éttermeket látják majd el friss szeletelt, filézett hallal. A hagyományos halak mellett jövőre már újdonságként az amerikai kontinensről származó lapátorrú tokkal is megjelennek a piacon a rétimajori halászok.

A társaság a „több lábán állás” jegyében, a halászati üzletág mellett folyamatosan fejleszti turisztikai, horgászturisztikai és gasztronómiai tevékenységét is. Idegenforgalma egy év alatt 12 százalékkal nőtt, s vendégeinek 63 százaléka visszatérő turista, akik 70 összkomfortos motelszobában, illetve a tavaly megnyitott, fürdőszobás gyerektáborban pihenhetnek.

Éttermének ellátására saját szürkemarha-gulyát tartanak, szőlőt és biogazdálkodással zöldségeskertet művelnek a társaság szakemberei. A termés egy részét saját maguk dolgozzák fel. Az idén kihasználva a térség kedvező termőhelyi adottságait, bővítik a zöldségeskertet, továbbá fél hektárra fűszerpaprikát telepítenek.

A biogazdálkodással és feldolgozással négy új munkahelyet teremtett a társaság a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetű térségben, s újabb munkalehetőséget jelent majd a tavasszal megnyíló halfeldolgozó és halárusító bolt is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.