Veszélyben a húspiac

A húsfeldolgozók veszteségei miatt sok cég juthat csődbe, a magyar húspiac pedig akár össze is omolhat.

FF
2012. 01. 20. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kft., amelyben nyolc kisebb cég végzi tevékenységét, a múlt évben 12 milliárd forint árbevételt ért el, mintegy 30 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A társaság vesztesége pedig megközelítőleg 400 millió forintra rúg az előzetes adatok szerint. A szakember, aki a kft. egyik tagszervezete, a Sajóhús Kft. ügyvezető igazgatója is, beszámolt arról, hogy a Sajóhús árbevétele tavaly 965 millió forintra csökkent az előző évi 1,061 milliárd és a 2009-es 1,148 milliárd forintról.

A romló eredményekért a szűkülő piacot és a költségek emelkedését okolta Fazekas József. Megemlítette, hogy a kereslet csökkenését – bár az nemcsak a kis- és közepes cégeket sújtja, hanem a nagyokat is – a kkv-k érzik meg a leginkább, hiszen döntően belföldön értékesítik árujukat. A Kelet-Húsosok Kft. tagjai termelésük mintegy 90-92 százalékát értékesítik a belpiacon.

Az emelkedő költségek közül a szakember a bér-, az energia- és a szállítási, valamint az alapanyagköltségek növekedését emelte ki. Példaként említette, hogy az élő sertés ára a múlt év végére 21 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a kilónkénti ár meghaladta a 400 forintot. Ennek alapján Fazekas József szerint a hasított félsertés kilójáért minimálisan 880 forintot kellene felszámítaniuk a feldolgozóknak, ám a kereskedők jelenleg csak 750-760 forinton veszik át a húst. Így minden egyes kilogrammon mintegy 120-130 forint vesztesége keletkezik a feldolgozóknak.

A veszteség kompenzálásához minimálisan 10-15 százalékos áremelést tartana szükségesnek Fazekas József.
Ezt azonban a feldolgozók nem tudják érvényesíteni a nagy élelmiszerláncokkal szemben. Sőt, még a kereskedelmi láncok kérnek különféle bónuszokat – visszatérítéseket – a feldolgozóktól, amelynek mértéke általában 10 százalék körüli. Amennyiben a helyzet nem javul, úgy a Kelet-Húsosok vezetője szerint sok kisebb és nagyobb húsfeldolgozó kerülhet csőd közeli helyzetbe, illetve zárhatja be kapuit. Azok a cégek is, amelyek talpon maradnak, várhatóan több dolgozójuk elbocsátására kényszerülhetnek.

Fazekas József szerint a piaci viszonyok rendbetételével lehetne úrrá lenni a helyzeten, például a feketegazdaság visszaszorításával, illetve a tisztességes haszonmegosztással. A profit minimális része marad a tenyésztőknél, nagyobb része pedig a kereskedőknél realizálódik, míg a feldolgozóknál csak a veszteség jelentkezik – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.