Veszélyben a húspiac

A húsfeldolgozók veszteségei miatt sok cég juthat csődbe, a magyar húspiac pedig akár össze is omolhat.

FF
2012. 01. 20. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kft., amelyben nyolc kisebb cég végzi tevékenységét, a múlt évben 12 milliárd forint árbevételt ért el, mintegy 30 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A társaság vesztesége pedig megközelítőleg 400 millió forintra rúg az előzetes adatok szerint. A szakember, aki a kft. egyik tagszervezete, a Sajóhús Kft. ügyvezető igazgatója is, beszámolt arról, hogy a Sajóhús árbevétele tavaly 965 millió forintra csökkent az előző évi 1,061 milliárd és a 2009-es 1,148 milliárd forintról.

A romló eredményekért a szűkülő piacot és a költségek emelkedését okolta Fazekas József. Megemlítette, hogy a kereslet csökkenését – bár az nemcsak a kis- és közepes cégeket sújtja, hanem a nagyokat is – a kkv-k érzik meg a leginkább, hiszen döntően belföldön értékesítik árujukat. A Kelet-Húsosok Kft. tagjai termelésük mintegy 90-92 százalékát értékesítik a belpiacon.

Az emelkedő költségek közül a szakember a bér-, az energia- és a szállítási, valamint az alapanyagköltségek növekedését emelte ki. Példaként említette, hogy az élő sertés ára a múlt év végére 21 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a kilónkénti ár meghaladta a 400 forintot. Ennek alapján Fazekas József szerint a hasított félsertés kilójáért minimálisan 880 forintot kellene felszámítaniuk a feldolgozóknak, ám a kereskedők jelenleg csak 750-760 forinton veszik át a húst. Így minden egyes kilogrammon mintegy 120-130 forint vesztesége keletkezik a feldolgozóknak.

A veszteség kompenzálásához minimálisan 10-15 százalékos áremelést tartana szükségesnek Fazekas József.
Ezt azonban a feldolgozók nem tudják érvényesíteni a nagy élelmiszerláncokkal szemben. Sőt, még a kereskedelmi láncok kérnek különféle bónuszokat – visszatérítéseket – a feldolgozóktól, amelynek mértéke általában 10 százalék körüli. Amennyiben a helyzet nem javul, úgy a Kelet-Húsosok vezetője szerint sok kisebb és nagyobb húsfeldolgozó kerülhet csőd közeli helyzetbe, illetve zárhatja be kapuit. Azok a cégek is, amelyek talpon maradnak, várhatóan több dolgozójuk elbocsátására kényszerülhetnek.

Fazekas József szerint a piaci viszonyok rendbetételével lehetne úrrá lenni a helyzeten, például a feketegazdaság visszaszorításával, illetve a tisztességes haszonmegosztással. A profit minimális része marad a tenyésztőknél, nagyobb része pedig a kereskedőknél realizálódik, míg a feldolgozóknál csak a veszteség jelentkezik – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.