Magyar termék: igyekszünk meggyőzni Brüsszelt

Az első uniós vélemény kifogásolta, hogy a termékjelölés piaci előnyt biztosítana a hazai áruknak.

BL
2012. 04. 23. 13:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyaraky Zoltán, a szaktárca főosztályvezetője elmondta, hogy a rendelettel a szaktárca a magyar élelmiszerek önkéntes jelölését segítené, ösztönözné. Az elkészült jogszabálytervezetet a minisztérium még tavaly év végén elküldte Brüsszelbe jóváhagyásra, az első uniós véleményt pedig nemrég kapta meg arról a minisztérium. Ebben az unió azt kifogásolja, hogy a tervezet egyértelműen felhívná a figyelmet a magyar termékekre, amely az uniós vélemény szerint piaci előnyt jelentene a magyar előállítású élelmiszerek számára.

Gyaraky Zoltán emlékeztetett rá, hogy belföldön nő a magyar élelmiszerek iránti igény, de a fogyasztók nehezen igazodnak el a különféle címkék és jelölések özönében. Sok vásárló szeretne biztos lenni abban, hogy valóban azt kapja a pénzéért, amit keres, ami a csomagoláson olvasható. Ezért kívánja a tárca segíteni a magyar vásárlókat abban, hogy aki hazai élelmiszert szeretne vásárolni, az meg is találhassa a boltok polcain – mondta.

Három kategória

A magyar termék rendelettervezet három kategóriába sorolja a magyar eredetű élelmiszereket. A magyar termék minősítés, vagy bármely más, az élelmiszer magyar származását tartalmazó állítás – a tervezet szerint – kizárólag akkor tüntethető fel az árun, ha az magyar alapanyagból, Magyarországon készült. Így a növényi eredetű élelmiszer alapanyagait belföldön termesztették, a vadon termő növényt Magyarországon gyűjtötték, kezelték, csomagolták. Az állati eredetű élelmiszerekhez pedig az állatokat itt tenyésztették, dolgozták fel, illetve a halakat honi vizekből fogták ki, a vadakat pedig Magyarországon ejtették el.

Hazai terméknek akkor nevezhető az élelmiszer, ha összetevőinek legalább 50 százaléka magyar és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történt. A harmadik kategória pedig a hazai feldolgozású termékek köre. Idetartoznak a Magyarországon feldolgozott, de többségében import eredetű összetevőket tartalmazó élelmiszerek.

Brüsszel szerint diszkriminatív

Az Európai Bizottság legfőbb érve a tervezett rendelet bevezetésével szemben, hogy a származási hely ilyen formában történő feltüntetése nincs összhangban az általános európai szabályozással és bár elismeri a használat önkéntes jellegét, úgy véli, ez mégis alkalmas arra, hogy befolyásolja a fogyasztókat abban, hogy ne az import, hanem a hazai terméket vásárolják. Ez pedig a brüsszeli megítélés szerint diszkriminatív a más tagországból érkező élelmiszerekkel szemben.

A magyar megközelítés szerint viszont a lényeg az önkéntes alkalmazás lehetőségén van. A szabályozás ugyanis nem kívánja helyettesíteni, felülírni a már meglévő uniós szabályozásokat. Mindössze azon a helyzeten kíván változtatni, hogy a gyártók az önként alkalmazott származási megjelöléssel, vagy a nemzeti szimbólumok használatával saját értelmezésük szerint hivatkozzanak termékeiken a „magyar” jellegre.

Megtévesztik a fogyasztókat

Így fordulhat elő, hogy – uniós jogszerűen – nemcsak a Magyarországon tenyésztett állatból készült húskészítmény lehet magyar termék, hanem az is, ami kizárólag import anyagok felhasználásával készült. Ez azonban nyilvánvalóan kimeríti a fogyasztók megtévesztését. Ezért egy önkéntes jogi szabályozás ahhoz adhatna segítséget, hogy milyen feltételekkel lehet ezeket az önkéntes jelöléseket az élelmiszereken alkalmazni.

A rendelettervezet az önkéntes jelölés lehetőségét szabályozza az előállítás módja, illetve a termék minősége szerint is. A „kézműves” vagy „hagyományos” jelölés az egyedi előállítású, illetve a manufakturális körülmények között készült termékekre használható. A „különleges” minőségjelző pedig akkor tüntethető fel az élelmiszeren, ha annak összetétele, a felhasznált anyagok minősége lényegesen jobb, mint a szokásos. Így kevesebb pótanyaggal, adalékanyaggal, szintetikus összetevővel készül.

Gyaraky Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a minőségre vonatkozó elvárásokat általában a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza, de a magas minőségű élelmiszereken a gyártó továbbra is feltüntetheti a különleges, a prémium, az extra és a kiváló jelzést, ha a termék igazoltan rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. A főosztályvezető megjegyezte, hogy a bizottság szakértője szerint azonban az is lehet diszkriminatív, ha a hazai élelmiszereken a magas minőségre vagy a kézműves jellegre történik utalás. A főosztályvezető mindehhez hozzátette: a bizottság megjegyzéseire, értelmezésére készül a magyar válasz.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.