Csernyák László, a tarpai Manufaktúra Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója pénteken elmondta, hogy a cég termékei közül három pálinkát díjazott a világverseny zsűrije. A 2010-es évjáratú Tarpa birsalmapálinka a legmagasabb minősítést, az aranyérmet érdemelte ki, az ugyancsak 2010-ben főzött Tarpa szatmári szilvapálinka és a Tarpa szabolcsi almapálinka pedig egyaránt ezüstérmes lett.
Az igazgató tájékoztatása szerint az osztrák városban harminc nemzet legjobbnak ítélt pálinkái vetélkedtek a párlatok világversenyén. Összesen 75 pálinkakészítő cég 391 termékét hasonlították össze a szakemberek. A tarpai termékek – amelyeket ma már három kontinensen, Európában, Amerikában és Észak-Afrikában értékesítenek – állták a versenyt a többi párlattal, ízben, színben és szeszfokban egyaránt a legjobbak közé sorolták őket.
Mint Csernyák László kifejtette, a „kiemelkedő termék” minősítés annak köszönhető, hogy a régi, népi hagyományok receptje szerint érett, egészséges gyümölcsből főzik a Tarpa márkanevű pálinkákat, és a mosás, magozás után koracél lemezből készült cefreérlelő tartályokban húsz napon át készítik elő a főzésre. A lepárlás úgynevezett kisüsti eljárással történik, majd jön a többszöri finomítás és az érlelés – szintén koracél tartályokban –, és végül palackozzák az itókát.
Az igazgató kitért arra is, hogy befejezéséhez közeledik Tarpán egy pálinkaház építése, amelyet turisztikai attrakciónak szánnak. A létesítményben gasztronómiai múzeumot rendeznek be a híresen zamatos szatmári gyümölcsökből készített lekvárokból és párlatokból, amelyeket meg is lehet majd kóstolni, a hozzájuk tartozó népi ételekkel együtt. A pálinkaház kertjében az alapanyagként szolgáló gyümölcsök fáiból lesz „múzeum”, bárki megízlelheti a nyár végétől késő őszig érő fajtákat. A létesítményt a hónap végén avatják fel.
Civic Hybrid árban adják a Honda első F-1-es győzelmére emlékező 1:8-as modellautót
