Sikert arattak a tarpai pálinkák

Arany- és ezüstérmet kaptak a kiemelkedő minőségű párlatok világversenyén, a klagenfurti World Spirits Awardon a tarpai pálinkák.

BL
2012. 04. 13. 18:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csernyák László, a tarpai Manufaktúra Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója pénteken elmondta, hogy a cég termékei közül három pálinkát díjazott a világverseny zsűrije. A 2010-es évjáratú Tarpa birsalmapálinka a legmagasabb minősítést, az aranyérmet érdemelte ki, az ugyancsak 2010-ben főzött Tarpa szatmári szilvapálinka és a Tarpa szabolcsi almapálinka pedig egyaránt ezüstérmes lett.

Az igazgató tájékoztatása szerint az osztrák városban harminc nemzet legjobbnak ítélt pálinkái vetélkedtek a párlatok világversenyén. Összesen 75 pálinkakészítő cég 391 termékét hasonlították össze a szakemberek. A tarpai termékek – amelyeket ma már három kontinensen, Európában, Amerikában és Észak-Afrikában értékesítenek – állták a versenyt a többi párlattal, ízben, színben és szeszfokban egyaránt a legjobbak közé sorolták őket.

Mint Csernyák László kifejtette, a „kiemelkedő termék” minősítés annak köszönhető, hogy a régi, népi hagyományok receptje szerint érett, egészséges gyümölcsből főzik a Tarpa márkanevű pálinkákat, és a mosás, magozás után koracél lemezből készült cefreérlelő tartályokban húsz napon át készítik elő a főzésre. A lepárlás úgynevezett kisüsti eljárással történik, majd jön a többszöri finomítás és az érlelés – szintén koracél tartályokban –, és végül palackozzák az itókát.

Az igazgató kitért arra is, hogy befejezéséhez közeledik Tarpán egy pálinkaház építése, amelyet turisztikai attrakciónak szánnak. A létesítményben gasztronómiai múzeumot rendeznek be a híresen zamatos szatmári gyümölcsökből készített lekvárokból és párlatokból, amelyeket meg is lehet majd kóstolni, a hozzájuk tartozó népi ételekkel együtt. A pálinkaház kertjében az alapanyagként szolgáló gyümölcsök fáiból lesz „múzeum”, bárki megízlelheti a nyár végétől késő őszig érő fajtákat. A létesítményt a hónap végén avatják fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.