időjárás 11°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

A Magyar Mérnöki Kamara az egyik legfajsúlyosabb szakmai szervezet

TK
2012.05.19. 13:19

Megalakulásának 15. évfordulója alkalmából ünnepi küldöttgyűlést tartott a Magyar Mérnöki Kamara.

A szakmai köztestület ünnepi küldöttgyűlését videoüzenetben köszöntötte többek között Orbán Viktor miniszterelnök, aki hangsúlyozta, hogy az állami képzésben a legtöbb diákot a műszaki, informatikai képzés irányába terelnek, mert Magyarország jövője a mérnöki világ irányában található.

Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke azt emelte ki, hogy az elmúlt másfél évtizedben a hazai mérnökök értéket teremtettek, megszervezték saját önkormányzatukat, és jelenleg is azon szakmák közé tartoznak, amely saját önigazgatással rendelkezik.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára pedig azt hangsúlyozta: a Magyar Mérnöki Kamara megalakulása óta bizonyította, hogy az egyik legfajsúlyosabb, legtekintélyesebb szakmai szervezet Magyarországon, amely a kormány partnere a szakterületéhez tartozó fejlesztési kérdésekben.

Kifejtette: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számos területen kapcsolódik a mérnöki kamara működési területeihez, a tárca támaszkodni kíván a jövőben is a kamara tagságának munkájára, véleményére az együttműködés során.

A mérnöktársadalom helyzetének javítása, a lehetőségek bővítése a kormányzati célok közé tartozik, az ország fellendítéséhez nélkülözhetetlen a műszaki társadalommal való együttműködés, Magyarország csak akkor indulhat el a felemelkedés útján, ha mindenkinek a tapasztalatára, munkájára, segítségére alapozva tudja megvalósítani céljait – hangsúlyozta Völner Pál.

Barsiné Pataky Etelka megjegyezte: értetlenül állnak az előtt, hogy az ipari és kereskedelmi kamaránál kötelező regisztrációt írtak elő a szakmai kamarai tagoknak is.

Az európai uniós pályázatokkal, projektekkel kapcsolatban a Magyar Mérnöki Kamara elnöke jelezte: a kamara felajánlja mérnöki tudását, kapacitását a meglévő problémák azonnali áttekintésére, a megoldások gyors és hatékony kimunkálására.

Hajtó Ödön, a Magyar Mérnöki Kamara alapító elnöke köszöntőjében a köztestület létrejöttét megalapozó törvény születésére emlékezett.

Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, a Szegedi Tudományegyetem rektora pedig azt hangsúlyozta, hogy az innováció legnagyobb bázisa a mérnöki tudás. Mindkét szervezetnek az igazi nemzeti érdekeket kell képviselnie a nemzetközi versenyben – mondta.

Ugyancsak videoüzenetet küldött Cséfalvay Zoltán, Szaló Péter és Tarlós István. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a gazdaságpolitika és a mérnökvilág együttműködésére hívta fel a figyelmet, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára pedig azt mondta: óriási felelősség terheli a mérnököket munkájuk során, és a kockázat viselésében a kamara segítséget nyújt tagjainak. Tarlós István főpolgármester rámutatott arra, hogy a mérnöktársadalom szellemi kapacitására az eddigieknél jobban kell támaszkodni.

Az ünnepi küldöttgyűlésen több kitüntetést is átadtak. A kamarai munka elismeréséért az idei Zielinski Szilárd-díjat Holéczy Ernő okleveles földmérő mérnök, Karvaly Elemér okleveles építőmérnök, Komjáthy László okleveles közlekedésépítő mérnök, M. Csizmadia Béla okleveles gépészmérnök, Miháltz Pál okleveles gépészmérnök, Rónay István okleveles vízépítő mérnök, Sipos László villamosmérnök és Zergi István okleveles bányamérnök kapta.

Többen tiszteletbeli kamarai tag kitüntetésben részesültek, köztük Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a közlekedési szakterületen való eredményes együttműködésért, a műszaki felsőoktatás fejlesztésében végzett munkájáért. Kamarai emlékérmet nyolc szakember vett át.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.