időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Így kell értelmezni a magyar tojást + Kép

LM
2012.05.23. 14:22

A tojások jelölésére vonatkozó legfontosabb információkat tartalmazó füzettel bővítette tájékoztató kiadványainak sorát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A közlemény emlékeztet: a tojás élelmiszer-biztonsági szempontból fontos termék, mivel alapélelmiszer, az emberek gyakran fogyasztják. A tudatos vásárláshoz és fogyasztáshoz azonban elengedhetetlen, hogy tisztában legyenek a tojásokon és azok csomagolásán alkalmazott jelölésekkel, rövidítésekkel.

A Nébih legújabb lakossági tájékoztatójában az érdeklődők leggyakoribb kérdéseikre kaphatnak választ. Ilyenek például: honnan tudhatják, hogy a megvásárolt tojás magyar származású-e, szabadon tartott tyúk tojta-e, vagy gyanakodniuk kell-e, ha jelöletlen tojással találkoznak a piacon.

A számok

Magyarországon évente átlagosan egy ember 270 tojást fogyaszt el. A teljes tojásfogyasztás évente eléri a 2,7 milliárd darabot, amiből 2,5 milliárd darabot termelnek meg Magyarországon. A tojás önköltségi ára darabonként – a technológiai körülményektől függően – most 25-30 forint között van. A magyar tojástermelés éves árbevétele most mintegy 30 milliárd forint körül mozog összességében.

Biztonság

A szakmai szervezet – a Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint a magyarországi kereskedelmi forgalomban kapható baromfitermékek mindegyike folyamatos szigorú élelmiszer-biztonsági vizsgálatokon esik át. Így a magyar vállalkozások jó minőségű, biztonságos húst és tojást kínálnak a fogyasztóknak.

A közelmúltban életre hívott gigahivatalnak, a Nébihnek a húsvéti bevetése volt a főpróbája, mely során tízmilliónyi bírságot szabtak ki. A hivatal március végén indított, ingyenesen hívható 06-80/263-244-os számán tehetnek bejelentést, akik szabálytalansággal találkoznak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.