George Iwan Marantika, a Indonéz–Magyar Üzleti Tanács indonéz társelnöke kijelentette: az indonéz üzletemberek a Békés megyei mezőgazdasági és élelmiszer-ipari tudás és alkalmazott technológia „átültetésében” látnak jó lehetőségeket. Az üzleti találkozón részt vevő cégek közül többen létesítettek kapcsolatokat a délkelet-ázsiai országokkal, közülük a Gallicoop Zrt. jelenleg is exportál termékeket Délkelet-Ázsiába, a szarvasi Halászati és Öntözési Kutató Intézet pedig 2010-ig az édesvízi halászat fejlesztésében dolgozott együtt az indonéz mezőgazdasági tárcával.
Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság főleg fagyasztott, főtt és füstölt pulyka felső combot szállít Japánba, Tajvanba és Dél-Koreába, éves szinten összesen 80-100 tonnát. Szerinte a délkelet-ázsiai export lehetőségét azok a cégek tudják kihasználni, amelyek hajlandók közvetlenül megismerni az egyes országok fogyasztói szokásait, ízlését, és ennek megfelelő élelmiszertermékeket készítenek.
Magyar segítséggel nemesítik a halfajtát
A szarvasi Halászati és Öntözési Kutató Intézet édesvízi ponty faj nemesítésében és telepítésében nyolc évig dolgozott együtt az indonéz mezőgazdasági minisztériummal. Jeney Zsigmond, az intézet megbízott igazgatója elmondta: az intézet Indonéziával továbbra is az édesvízi haltermelés növelésében tudna jól együttműködni, a ponty kedvelt faj az indonéz lakosság körében, azonban tömeges termelésére a Koi herpeszvírus elterjedése miatt nincs lehetőségük.
Szarvason a pontygénbank segítségével európai kutatók új, a vírussal szemben sokkal ellenállóbb pontyokat nemesítettek európai projektben, EU-támogatással – tette hozzá az igazgató.