időjárás 13°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Csak mértékkel drágíthatnak a bankok

KG
2012.11.14. 04:40

Nem csupán a házastársak mentesülhetnek a tranzakciós illeték megfizetése alól.

Nem húzhatnak hasznot a pénzintézetek a tranzakciós illeték által megemelt díjakból és költségekből. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete keddi közleményében hangsúlyozza: a hitelintézetek csak akkor módosíthatják az ügyfelek számára kedvezőtlenül a számlaszerződések feltételeit, ha az adott díj, költség szerződésben rögzített számítási módját nem változtatják meg, illetve ennek során nem vezetnek be új díjat vagy költséget. Binder István, a felügyelet szóvivője a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: ez azt jelenti, hogy a tranzakciós illetékre hivatkozva nem változtathatják meg a bankok azokat a képleteket, amelyek egy-egy díjtételt vagy költséget meghatároznak. A szóvivő megjegyezte: a PSZÁF folyamatosan tanulmányozza a módosításokat, és abban az esetben, ha felmerül a gyanú, hogy valamelyik pénzintézet az illetéknél nagyobb mértékben emelte meg a díjait, a felügyelet vizsgálatot kezd.

A drágítások nyomon követése kifejezetten nehéz, mivel minden bank a saját módszerével igyekszik beépíteni a tranzakciós illetéket az áraiba. Van olyan pénzintézet, amelyik eddig egyáltalán nem emelt az illeték miatt, de vannak olyanok is, amelyek a teljes terhet az ügyfeleik vállára raknák. Találni olyan eljárást is, amikor a bank nem is nyúl hozzá a korábban meghirdetett díjaihoz, hanem mellé felszámolja a tranzakciós illetékből származó költségeit is.

Ügyfeleikre hárítják a bankok a januártól fizetendő tranzakciós illetéket – írta a Népszabadság november elején a pénzintézetek által közzétett kondíciós listák alapján.

Több százezren élhetnek a közterhek befizetését részben elkerülő vállalkozásokból. Ezt a szakmai becslést az adóhivatal statisztikái is jórészt alátámasztják.

Az illetéket egyébként nem mindig kellene megfizetnie a pénzt küldő ügyfeleknek. A Magyar Nemzet a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) kapott információk alapján azt írja, hogy akkor élvezhetne mentességet az átutalás, ha a küldő és a fogadó számlának a tulajdonosa megegyezik, és a pénzmozgás egy adott bankon belül történik. A tárca a lapnak küldött válaszából kiderül: ez a sajtóhíresztelésekkel ellentétben nem azt jelenti, hogy a házastársak egymás közti utalása mentesül az illeték hatálya alól, hanem a rokoni viszonytól függetlenül a közös vagy részben közös tulajdonú számlák között lebonyolított átutalás mentesül az illetékfizetési kötelezettségtől.

További részletek a szerdai Magyar Nemzetben

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.