Helik Ferenc, a kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője a lapnak elmondta: a helyszínen a hatóság munkáját az illetékes megyei rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályának munkatársai is segítették. A múlt héten jelentette be a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA), hogy gyanús magyarországi hússzállítmányt vont ki a forgalomból. Az FSA pénteki tájékoztatása szerint a marhahúsként forgalomba hozott lóhúst a Hungarian Food Ltd. nevű, prestoni székhelyű vállalkozás importálta, és a készítményt a cég saját prestoni piaci árusítóhelyén, illetve egy Taste of Hungary (Magyarország ízei) nevű liverpooli boltban kezdték értékesíteni, egy kilogrammos kiszerelésben.
Közel két hónapja tart az európai agro-élemiszeripari ágazatban a lóhúsbotrány, amely azzal kezdődött, hogy Nagy-Britanniában elvileg marhahúsos lasagne-készítményekben lóhúst találtak. Azóta mintegy 15 országban, köztük Magyarországon, valamint Hongkongban vontak ki a forgalomból olyan készételeket, amelyeken nem volt feltüntetve, hogy lóhúst tartalmaznak.
A spanyol Ebro csoporthoz tartozó Panzani cég február 26-án jelentette be, hogy lóhúst talált több, Franciaországban forgalmazott raviolis konzervében. A terméket a William Saurin nevű alvállalkozó készítette a Panzani számára.
(G. Juhász Judit)
A teljes cikket a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatják.